Jongenskoor Dzvinochok uit Kiev in Drachten en Burgum

DRACHTEN - Het inmiddels wereldberoemde jongenskoor Dzvinochok uit Kiev is begonnen aan haar jaarlijkse concerttour door Duitsland en Nederland. In de week van 6 tot en met 10 november zal het koor in de Fryslân een aantal concerten verzorgen.

Zo is het koor op 6 november, samen met Interkerkelijk Mannenkoor Drachten onder leiding van Freddy Veldkamp, te beluisteren in de Zuiderkerk in Drachten (aanvang 19.30 uur), op 7 november doet het koor vervogens Burgum aan (aanvang 20.00 uur) waarna de jongens ook nog concerten geven in St. Nicolaasga (9 november) en Heerenveen op 10 november.

Dzvinchok is een klassiek geschoold jongenskoor uit Kiev dat in 1967 werd opgericht en door het Sovjet-regime werd gedoogd. Het koor bezocht Nederland voor het eerst in 1993 en verzorgde sindsdien tientallen concerten in ons land. In 1996 sloot het koor zich aan bij de internationale organisatie Pueri Cantores.

Dirigent Ruben Tolmachev staat garant voor een delicate klankkleur en een kenmerkende helderheid in de uitvoering van het repertoire. De netto opbrengsten van de concerten worden gebruikt om de muziekschool en het bijbehorende internaat in Kiev in stand te houden, zodat in de toekomst nog velen kunnen genieten van de kwaliteiten van dit jongenskoor.

De muzikale basis is de orthodox Byzantijns-Slavische koorzang, van waaruit het repertoire wordt uitgebouwd. Er ligt een bescheiden maar hoorbaar accent op koorzang, die de identiteit van Oekraïne en zijn bevolking tot uitdrukking brengt en die de moeilijke positie van het land laat horen.

De concertreizen in Nederland worden geïnitieerd door een kleine, gevarieerde groep liefhebbers van Dzvinochok.