Uitreiking Fairplay prijs seizoen 2016-2017 door scheidsrechtersvereniging Drachten e.o.

FRIESCHEPALEN - Scheidsrechtersvereniging Drachten e.o. heeft zaterdag 4 november de jaarlijkse fairplay prijs uitgereikt op het sportcomplex van de voetbalvereniging RWF in Frieschepalen.

Jaarlijks wordt deze prijs in de zeven scheidsrechtersregio’s uitgereikt in het District Noord van de KNVB. Deze zeven regio’s bestaan uit de volgende streken, namelijk de regio’s Groningen, Oldambt & Veenkoloniën, Meppel e.o., Noord – West Friesland, Heerenveen, Hondsrug en Zuidoost Drenthe (HZOD) en de scheidsrechtersvereniging Drachten e.o.

Deze wijze van uitreiking van de prijzen week dit jaar af van de wijze zoals de scheidsrechtersvereniging Drachten en omstreken dit in andere jaren deed. Toen werd deze prijsuitreiking altijd gedaan in het eigen clubhuis, waarbij er dan een bekende Nederlander werd verzocht om één en ander te vertellen over zijn of haar sport.

In de afgelopen jaren zijn er diverse coryfeeën geweest, zoals Foppe de Haan, Ron Jans en Henk de Jong. Maar ook bekende nationale en internationale scheidsrechters en assistent-scheidsrechters: Mario van Ende, Roelof Luinge, Jan Dolstra, Erik Braamhaar, Sjoukje de Jong en vorig jaar nog de welbekende Erwin Zeinstra, die deel uitmaakt van het team Bjorn Kuipers. Dit jaar werd besloten om eens op andere wijze de prijs uit te reiken en dit te doen bij de winnende vereniging om zo de bestaande goede relatie met de donateursverenigingen in de regio te verstevigen.

De winnaar van het voetbalseizoen 2016 – 2017 werd de voetbalvereniging RWF uit Frieschepalen en als tweede en derde eindigden respectievelijk ’t Fean 58 uit Surhuisterveen en GSVV uit Gerkesklooster in de regio Drachten en omstreken.

Met het uitreiken van de jaarlijks Fairplay prijs wil het bestuur van de scheidsrechtersvereniging Drachten e.o., welke de voetbalverenigingen in de gemeenten Achtkarspelen, Westerkwartier (Opende), Smallingerland, Opsterland en Ooststellingwerf tot haar donateurs heeft, het belang van respect en fairplay benadrukken en sportiviteit belonen door het uitreiken van deze prijs.

In heel district Noord wordt hetzelfde puntensysteem gehanteerd. Alle teams van de vereniging die behoren tot de A-categorie van het amateurvoetbal worden in de door Douwe Boonstra opgemaakte berekening meegenomen. In deze berekening worden alle gele en rode kaarten en overige strafzaken in de beoordeling meegenomen op basis van de door de KNVB vastgelegde documentatie.