Zeer geslaagd eindejaartoernooi AFC badmintonjeugd Appelscha

Opsterland-Ooststellingwerf - Op vrijdagmiddag 29 december 2017 was het erg druk in de sporthal van het Racket en Health Centre in Appelscha. Dik 80 deelnemers kwamen af op het badmintontoernooi dat jaarlijks tegen het eind van het jaar wordt georganiseerd door de badmintonclub uit Appelscha.

Er deden jeugdspelers mee van erg veel verschillende verenigingen (Vledder, Wolvega, Heerenveen, Grou, Ureterp, Haulerwijk, Leek, Roden, Westerbork, Dwingeloo, Ruinen, IJsselmuiden, Nijeveen en natuurlijk het thuisspelende AFC Appelscha). Bijna alle badmintonverenigingen in de regio hadden jeugdspelers richting Appelscha gestuurd.

De start was rond de klok van 13.00 uur, na een kort welkomstwoord en uitleg van de spelregels. Er werd eerst begonnen met een warming up waar alle jeugd aan deelnam. Daarna konden vlot de eerste wedstrijden beginnen, de opzet was dat iedereen deze middag in ieder geval zes wedstrijden kon uitspelen.

De deelnemers waren ingedeeld in vier leeftijdsgroepen. De kleuren van de wedstrijdbriefjes gaven aan in welke leeftijdsgroep je speelde. Aan de jurytafel werden de scores na elke wedstrijd genoteerd. Iedereen speelde voor zichzelf.

Er waren steeds vier spelers op een veld. Bij elke wedstrijd hadden ze een nieuwe medespeler en nieuwe tegenstanders. Dit waren vaak spelers van een andere deelnemende club. De winnaars werden ingedeeld bij andere winnaars en de verliezers bij andere verliezers, zodat je tegen redelijk gelijkwaardige tegenstanders kon spelen. Er werd steeds 1 set gespeeld tot 25 punten. Als deze score bijna was bereikt, werden de volgende spelers voor dat veld alvast opgeroepen, zodat meteen na beëindiging van die wedstrijd de volgende wedstrijd kon starten. Zo liep alles erg gestroomlijnd.

De jeugd was geweldig enthousiast, maar het vele publiek op de tribune was dat zeker ook. Er werd geweldig meegeleefd met de jeugdige spelers. Er waren hele leuke en spannende wedstrijden te zien. Ook waren soms duidelijk grote verschillen te zien. Sommigen spelen wekelijks hun competitiewedstrijden en van anderen is badminton de tweede sport. Tegen 17.00 uur liepen de laatste wedstrijden volgens plan af.

In een paar poules waren spelers gelijk geëindigd zodat er nog een korte enkelpartij aan te pas moest komen om het podium te bepalen. Hierna volgde de prijsuitreiking en zat iedereen gespannen op de tribune. Per leeftijdscategorie werden de winnaars naar voren geroepen. Alle prijswinnaars waren heel erg blij met hun gewonnen beker.

Het kalenderjaar 2017 werd in de sporthal van Appelscha op een leuke en sportieve manier afgesloten.