Doedelzakken en Hansl in Mariakerk Kortezwaag

GORREDIJK - Een uniek dubbelconcert van twee folkgroepen vindt op zondag 4 februari plaats in de Mariakerk Kortezwaag.

Het folktrio Jankwadraat + Henk uit de omgeving van Gorredijk viert hun 11-jarig jubileum samen met het folkduo Hansl uit Leeuwarden.

Jankwadraat + Henk bestaat sinds 2007 uit Jan Frederiks en Henk Nijzing, die de cornemuses (Franse doedelzakken) en Ierse fluiten bespelen, en Jan de Vries met trekharmonica's, die samen heel goed tot hun recht komen door de fraaie akoestiek van het monumentale kerkje.

Het instrumentale repertoire van Jankwadraat + Henk bestaat uit vrolijke maar ook gedragen melodieën afkomstig uit o.a. Frankrijk, Galicië, Italië, Schotland en Scandinavië. Vaak liederen met een historische achtergrond, maar ook dansmuziek voor Franse dansen zoals mazurka, bourree, scottish, polka of wals.

Hansl is een duo dat bestaat uit Egbert Menger (zang en gitaar) en Roelof Veldhuizen (zang). Naast traditionele Duitse en Jiddische ‘folk’ speelt en zingt Hansl ook eigentijds werk van veelal minder bekende (ook in Duitsland) maar originele muzikanten: (maatschappij)-kritische 'Liedermacher', die hun opvattingen over mens en samenleving tot uitdrukking brengen in soms nogal tegendraadse liederen. Ook zingen de mannen van Hansl graag liederen over weemoed, heimwee en liefde. Twee verschillende genres dus in één optreden.

De combinatie van de twee folkgroepen staat borg voor een speciale muziekvoorstelling. Aanvang: 15.00 uur, geen entree, er gaat een pet rond voor een vrijwillige bijdrage. Adres Mariakerk: De Leijen 29, Gorredijk.