Luisteraars voeden elkaar tijdens verhalenavond

NIJEBERKOOP - Het was een drukte van belang in het voorhuis van Friesgoed aan de Bovenweg in Nijeberkoop. In het kader van het openingsweekend van LF2018 werden er verhalen verteld.

Mensen konden er genieten van een theatrale beleving. Er was ontvangst bij een vuurkorf, daarna konden mensen door naar het voorhuis waar muziek klonk en de gasten werden uitgenodigd om aan tafel te gaan. Ze werden zelf onderdeel van het verhaal, dat ging over de geschiedenis van de nu kleine boerderij, wat vroeger een vrij groot veebedrijf was.

Ook de vertelling over ‘de lepels’ kwam voorbij, een oud verhaal waarin de vraag wordt gesteld wat het verschil is tussen de hemel en de hel. In de hel proberen de mensen met lange lepels alleen zichzelf te voeden, wat niet lukt, waardoor ze hongerig en boos worden. In de hemel daarentegen voeden de mensen elkaar en dat is wat het publiek mocht gaan ervaren. Met lange lepels voedde ze degene die tegenover hen zat en ineens werd er gelachen en plezier gemaakt en hadden de mensen aan tafel contact met elkaar.

Voor Janou Sipsma was het de eerste keer dat ze dit deed, een verhaal vertellen: ,,Het was erg leuk om te doen, het mooie was dat zodra de mensen met de lange lepels elkaar probeerde te voeren de sfeer omsloeg. En dat is precies de kern van het verhaal, als je oog en aandacht hebt voor elkaar en je omgeving dan wordt de wereld een stukje mooier en blijer. Friesland heeft veel diversiteit, staat open voor anderen, in verbondenheid met elkaar, dat is mooi”.

In Nijeberkoop bij Friesgoed waren ruim veertig mensen. Iemand van de organisatie van Tryater schoof ook nog even aan en vertelde dat het overal druk was. ,,We moeten dit eigenlijk blijven doen,” aldus Janou. ,,Het is zo’n mooie manier om met elkaar in gesprek te gaan”.

Voor het hele jaar 2018 is Friesgoed in Nijeberkoop vrij toegankelijk van woensdag tot en met zondag vanaf 14.00 tot 17.00 uur en als het hekje open staat als infopunt voor 2018, maar ook om te kijken en genieten van kunst en Friese producten die met aandacht zijn gemaakt.