Oogstmachines halen bomen uit het bos

ELSLOO - Staatsbosbeheer maakt de resterende productienaaldbossen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Afgelopen winterseizoen is Staatsbosbeheer aan de slag gegaan in het bosgebied langs de Kloosterweg tussen Appelscha en Elsloo. Grote machines hebben tal van bomen omgezaagd en in stukken gezaagd om ruimte te maken voor een nieuwe generatie bos.

Totdat het broedseizoen begint, half maart, zijn de uitvoerende mensen van de oogstmachines nog bezig om het hout uit het bos te halen en op grote stapels langs de paden te deponeren. In de loop van 2018 wordt het hout door houttransportauto’s opgehaald en afgevoerd. Het hout gaat naar de houtverwerkende industrie en de opbrengsten worden gebruikt voor het beheer van natuurgebieden.

Staatsbosbeheer voert de boskap uit door open plekken te creëren. Op deze plekken ontstaat spontaan weer bos met meer variatie in boomsoorten en leeftijd. En daar is het om te doen.

In de nabije toekomst zal het bos veranderen naar een natuurbos en meer met rust gelaten worden. Zo is het Drents-Friese Wold straks één van de weinige gebieden in Nederland waar de natuur zoveel moge-lijk haar gang mag gaan.

In het bosgebied zijn tal van routes door de boswerkzaamheden slecht begaanbaar. Deze worden na de werkzaamheden hersteld zodra de routes niet te nat meer zijn.