Succesvolle tweede Strúntocht levert 25.000 euro op

Drachten - De tweede Strúntocht door Drachten was nog succesvoller dan de eerste, twee jaar geleden. Met 500 deelnemers meer steeg de opbrengst van 20.000 naar 25.000 euro.

Ruim 1700 wandelaars gingen vrijdagavond van start op het Raadhuisplein, nadat wethouder Robert Bakker vanaf het balkon van De Graancirkel het startsignaal had gegeven. Het college was toch al goed vertegenwoordigd, want naast Bakker liepen ook de wethouders Erik ter Keurs en Piet de Ruiter mee. Ook werden onderweg enkele raadsleden gesignaleerd. De organisatie deelde dit keer kerstmutsen met lampjes uit en daardoor werd de stoet nog meer een eenheid.

Ondergronds

Ging de vorige tocht door noordelijk en westelijk Drachten (met onder andere bezoekjes aan Haersmastate, Philips en de Sportlaan), dit keer was een route van krap 10 kilometer uitgelegd door de zuid- en de oostkant van Drachten. Bij de start gingen de deelnemers dit keer meteen ondergronds, waar in de parkeerkelder koor Solid Sounds zorgde voor het eerste optreden. De koorleden konden meteen na doorkomst van de laatste lopers aansluiten aan de staart van de stoet en zo zelf ook de rest van de route bekijken.

Daarbij kwamen ze onder andere in de Zuiderkerk, De Warrenhove, op de M.L. Kingboulevard in een aantal winkels, ziekenhuis Nij Smellinge, de scholen aan het Leerplein, Spijkerdorp, gereformeerd vrijgemaakte kerk De Hoeksteen en enkele bedrijven aan de Kaden. Op diverse plaatsen stonden muzikanten of bands te spelen. Zo zorgde duo Blowing Away in de Welkoop voor een echt mienskipsgevoel door meezingers als Imagine en Hey Jude.

Bezemwagen

Zij moesten hun optreden net als de andere acts beëindigen door ingrijpen van Tom Deutekom, die voor de Strúntocht fungeerde als bezemwagen. Deutekom is lid van serviceclub Kiwanis, die samen met Lions Livius, Rotaryclub Drachten de Wouden en Round Table de tweejaarlijks kuier organiseert onder de paraplu van de Stichting Drachtster Strúntocht. Hij liep als laatste in de stoet en kon daardoor de optredende artiesten melden dat zij geen publiek meer zouden krijgen en hen meteen de consumptiebonnen voor het slotfeest in de Lawei overhandigen.

Voor sommigen leek dat een opluchting, na urenlang optreden in de kou. Dat gold bijvoorbeeld voor de doedelzakspeler (met blote benen) in een sfeervol verlicht Talsma’s Boskje. In de tapijtzaak van Lippe Lap was zanger Gaatze Bosma rond half een echter nog lang niet van plan om zijn optreden te staken. Hij kon Deutekom overreden er nog een liedje uit te mogen gooien en daarmee zorgde hij voor polonaises en een hossende menigte tussen de tapijtrollen en gordijnstoffen. Volgens de begeleider namens de organisatie was dat al het geval vanaf zijn optreden voor de voorste lopers, rond kwart voor tien.

Tempo

,,Vanaf het begin moest ik zorgen dat het tempo er in bleef en dat is niet zo makkelijk’’, aldus Deutekom. ,,Het is overal heel leuk, maar ik loop nu wel anderhalf uur achter op het schema dat we gepland hadden. We hadden om kwart over elf binnen moeten zijn, maar dat lukt bij lange na niet. Er zijn nu onderweg veel meer optredens dan vorige keer en daardoor is de wandeling leuker, maar ook zwaarder. Over 10 kilometer lopen de laatsten meer dan vijf uur en dan haal je dus een gemiddelde van 2 km per uur. Dat is veel vermoeiender dan gewoon doorlopen.’’

Op de knelpunten, oversteekplaatsen en koerswijzigingen zorgden de meer dan honderd vrijwilligers voor een vlot verloop. Vooral in het begin zorgden de kijkers bij de optredens dat er voor de ‘flessenhalzen’ flinke wachtrijen ontstonden, bijvoorbeeld tussen de Zuiderkerk en Dansida. Desondanks bleef de sfeer onderweg prima en in de Lawei waren bij het slotfeest dan ook louter tevreden gezichten te zien.

Kijk op de Facebookpagina van de Drachtster Courant voor een aantal filmjes van optredens onderweg.

Foto’s bij de start: Harry van der Linde

Verslag en foto’s onderweg: Fokke Wester