Crazy in Love met Het Drachtster Lyceum Kersttoneel

Drachten - Een woeste zee ruist door de theaterzaal. Golven op een scherm gaan over in theatrale golven op het toneel. Drenkelingen spoelen aan in golven van danseressen. De band speelt. De zaal vol leerlingen is muisstil.

De eerste scène zet de toon: een spektakel dat een bijna honderdjarige traditie voortzet: het Kersttoneel van Het Drachtster Lyceum in De Lawei.

Knappe prestatie

Het is een knappe prestatie hoe vanaf de audities in september nu half december een professioneel ogende voorstelling wordt neergezet. Voor veel leerlingen is dit de eerste aanraking met toneel. Voor veel leerlingen in de zaal geldt hetzelfde. Dat maakt het Kersttoneel van Het Drachtster Lyceum in De Lawei extra bijzonder.

Het zit allemaal weer geniaal in elkaar. Scènes gaan soepel in elkaar over. Decorstukken geven de juiste sfeer. De zangeressen kunnen elk genre aan en geven kippenvel. De dansers ondersteunen in abstractie de verhaallijn. De grimeurs en kapsters hebben de diverse karakters de juiste uitstraling gegeven. De productieleiding, die in handen was van Diny van Loo en Martin Gildemeester, had het perfect voor elkaar. En dan nog het kolderieke, maar prachtige gezongen intermezzo door muziekdocent Bert Noordenbos.

Muzikaal was dit Kersttoneel sowieso sterk en afwisselend. Het ging van Malle Babbe tot The Way You Make Me Feel van Michael Jackson. Het muzikale talent van de goed georkestreerde band spatte er van af.

Vuurdoop

Crazy in Love, zo luidt de titel van het stuk, dat de geslaagde vuurdoop was van regisseur Beatrijs Brouwer. Jarenlang was ze productieleider, maar na het afscheid van Trynke Muskita nam zij de regie in handen. Het stuk, een bewerking van Twelfth Night van Shakespeare, vertelt een complex liefdesverhaal van een drenkelinge, Viola, die zich omwille van een baan voordoet als jongen en verliefd wordt op Orsino, haar rijke baas, die op zijn beurt verliefd is op de welgestelde Olivia. Olivia valt als een blok voor de als jongen vermomde Viola. Viola waant haar tweelingbroer verdronken, maar hij heeft de schipbreuk ook overleefd en zijn verschijning aan het einde van het verhaal laat de complexe liefdespuzzel in elkaar vallen.

Alsof het al niet complex genoeg is maken de voortdurend drinkende neef van Olivia en zijn studievriend, het kamermeisje en haar studievriendin het allemaal nog ingewikkelder. Tel daarbij op de rol van de chef van de huishouding, die ook een oogje heeft op Olivia, en de chaos is compleet. Juist dit aspect geeft dankzij goed getimede humor de voorstelling een tweede laag. Met name de invulling van de rol van Malvolio maakt indruk door de ontwikkeling van het karakter. Was hij voor de pauze een nukkige gezagsgetrouwe chef, na de pauze zien we hem als Mr. Boombastic met danseressen aan zijn voeten als hij gelooft dat Olivia ook verliefd is op hem. Uiteindelijk zal hij het liefdestoneel moeten verlaten en lijkt niemand dat erg te vinden.

Paarse vrijdag

De voelbare liefde, zowel tussen Viola als jongen en Orsino, als tussen Viola en Olivia is een saillant detail van het toneelstuk. Toevallige bijkomstigheid was dat Crazy in Love op Paarse vrijdag werd opgevoerd, de dag waarop de scholen van OSG Singelland steun voor gender en seksuele diversiteit laten zien door paars te dragen.

De uitsmijter is een uitbundig I’m a Believer. De liefde heeft overwonnen. De liefde voor theater en alles wat daar bij komt kijken. Als de dansers, muzikanten en acteurs de staande ovatie over zich heen laten komen geven ze blijk van waardering voor de mensen achter de schermen door hun professie uit te beelden: het mediateam, de decorbouwers, de grimeurs en de kapsters. Met de viering van het honderdjarig bestaan voor de deur laat Het Drachtster Lyceum weer zien dat het meer is dan een school.

Verslag: Mark Spijkers

Foto: Joy de Vegt (leerling Drachtster Lyceum)