ONT laat voorsprong opnieuw ontglippen

ZWAAGWESTEINDE - ONT heeft met 2-1 verloren van Zwaagwesteinde.

Een déjà vu. Een kopie van de vorige wedstrijd. Dat was uit de monden van de spelersgroep op te tekenen na afloop van de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Zwaagwesteinde. Een prima eerste helft en een te magere 0-1 voorsprong bij rust kreeg in de tweede helft geen vervolg.

ONT blijft zitten in de hoek waar de klappen vallen. De Opeindenaren verloren voor de vierde keer op rij. En van die verliespartijen kan de nederlaag tegen Kollum nog passend worden gemaakt in de rubriek tegen veel betere tegenstander. Maar de nederlagen tegen achtereenvolgens SC Twijzel, Rijperkerk en zaterdag tegen Zwaagwesteinde horen zeker niet in die rubriek thuis. Zéker tegen de twee laatste tegenstanders waren er op basis van goed voetbal en een voorsprong bij rust goede kansen op een overwinning. Maar in beide gevallen ging het na rust mis. ONT deed na rust andere dingen dan voor rust en dat gaf de tegenstanders de mogelijkheid de wedstrijd te kantelen.

De wedstrijd in het snijdend koude Zwaagwesteinde begon spectaculair. Al in minuut drie had ONT kunnen scoren. Noël Mulder speelde Michel Weisser aan en zijn inzet werd van de lijn geroeid. Een minuut later draaide Weisser weg bij zijn tegenstander, nu werd de doelpoging een corner. Maar ook de thuisclub liet zich niet onbetuigd. Na een uitval was Wymer de Vries iets eerder bij de bal dan ONT-doelman Hedzer Hoekstra. Via een ONT-verdediger belandde de bal uiteindelijk bij de vrijstaande Jan Eisma, maar die kwam niet verder dan een schot op de buitenkant van de paal.

Even later werd Jilt Venema vrijgespeeld en ook dat leidde niet tot een goal. Uit de draai ging het schot ruim naast. In de 25e minuut was er nog een kans voor de thuisclub. Uit een corner kopte De Vries bij de eerste paal over. In het restant van de eerste helft had ONT de zege al binnen moeten harken. Hielke Knippels zette Noël Mulder vrij voor doelman Gerrit Daleman waarna Mulder de bal tegen de benen van de doelman schoot. Met een bekeken hakballetje bracht Weisser daarna Oebele Twijnstra in stelling. Nu ging de bal in het zijnet.

Maar het doelpunt voor ONT kwam er toch. De hardwerkende en goed spelende Sjoerd Venema zette op rechts Gerard Douwsma aan het werk. In diens voorzet verslikte Knippels zich in eerste instantie, uit de kluts die volgde was Jurjen Veenstra attent. Op slag van rust was er nog een goede kans voor ONT. Mulder mocht door over rechts, zijn schot belandde op de paal. ONT ging rusten met een verdiende 0-1 voorsprong, waar een 1-3 stand de werkelijkheid beter had weergeven.

Na rust volgde een totaal gekantelde wedstrijd. En dat kwam niet door het surplus aan kwaliteit van Zwaagwesteinde. De thuisclub is dan wel subtopper, maar het liet voetballend weinig zien. Dat de wedstrijd kantelde lag puur aan ONT. Alles waardoor ONT de eerste helft de partij in handen had was achtergebleven in de kleedkamer. Het middenveld liet de ruimtes veel te groot worden. De voorwaartsen stonden op een eilandje en de verdediging zag steeds een Zwaagwesteinde overtal richting ONT doel oprukken.

Hoekstra mocht dan ook direct aan de bak op een inzet van Eisma en een corner die in één keer in het ONT doel dreigde te waaien. Lieuwe de Roos liet de bal op het dak van het ONT doel belandden en Eisma schoot nog naast. Ook een doelpoging van De Vries trof geen doel, Hoekstra redde. Maar in de 66e minuut was het raak. De gastheren kregen een vrije trap op zo’n 35 meter van het ONT doel. De strakke bal die De Roos richting ONT-doel verzond was Hoekstra te machtig. Het was de opmaat voor Zwaagwesteinde om op jacht te gaan naar de winnende treffer.

Na een corner van Jilt Venema moest Twijnstra de bal van de lijn koppen, Hoekstra pakte een schot van De Roos en diezelfde De Roos liet met een slalom in de ONT 16 vier ONT’ers achter zich om daarna op de paal te schieten. Het logische winnende doelpunt kwam er zeven minuten voor afloop. Bij ONT stond het niet goed waarna De Roos uit de voorzet van De Vries scoorde.

De prima leidende scheidsrechter Blom vond het na een paar minuten blessuretijd wel goed en blies de spelers naar de warme douches en het kleumende publiek naar de warme kantine of de warme huiskamer.

Voor ONT zit de eerste seizoenshelft er op. Dat ONT een pittig seizoen tegemoet zou gaan met een nieuwe en verjongde selectie was vooraf duidelijk. De tot nu behaalde tien competitiepunten zijn wel een tegenvaller. De mannen van trainer Jan Hulzinga hebben zich nu een paar keer de kaas van het brood laten eten, ook tegen mindere tegenstanders. Daar zal verbetering in moeten komen om richting middenmoot te gaan.

De eerst volgende competitiewedstrijd voor ONT is op 19 januari uit tegen Dokkum.