Linn Koemans: onderneemster in de dop

BEETSTERZWAAG - De elfjarige Linn Koemans uit Beetsterzwaag droomde een jaar geleden al van het hebben van een eigen knutselclub. ,,Ik heb zelf een berichtje naar de redactie van de Woudklank gestuurd en ik vind het supertof dat ze een plekje vrij willen maken voor mijn verhaal.” Japke Weij zocht haar thuis op.

Vertel eens iets over je mooie droom.

,,Ik wilde altijd al iets met kinderen doen. Ik vind ze zo lief, leuk en spontaan. Ze komen altijd op me af waar ik ook kom. Zelf knutsel ik ook graag en naai kleertjes voor mijn barbiepoppen. Dat is de enige reden dat ik ze nog heb, want ik speel er niet mee. En zo kwam ik op het idee van een eigen clubhuis waar ik kan knutselen met kinderen.”

En wat heb je toen gedaan?

,,Ik fietste een keer door de Hoofdstraat langs het gemeentehuis en ik dacht: wat kan mij het schelen, ik loop gewoon naar binnen. Bij de balie heb ik toen gezegd dat ik graag een kinderknutselclub wilde beginnen. Daar zeiden ze dat ik maar een mailtje moest sturen. Dat heb ik gedaan en toen hoorde ik niets meer.

Mijn vader zei dat ik beter een mailtje naar de burgemeester kon sturen. Toen ik dat had gedaan kreeg ik wel een reactie van de burgemeester en mocht ik bij haar op gesprek komen. Dat was wel heel eng maar samen met mijn moeder heb ik me hier goed op voorbereid. Ik moest bedenken wat voor vragen ze zou kunnen stellen en daar moest ik weer antwoord op kunnen geven.

Een vriendin van mij zou meegaan maar die haakte af en toen moest ik alleen. Burgemeester Van Selm heeft me gevraagd wat mijn bedoeling was en hoe ik dat dan zou willen doen enzovoorts. Ze verwees me naar Timpaan, daar moest ik mijn plan voorleggen.

Otto Veenstra van Timpaan is toen bij ons geweest en heeft van alles met me besproken. Er is budget voor de materialen en er zou nog een geschikte ruimte gezocht moeten worden. We hebben toen de ruimtes in zalencentrum de Buorskip bekeken en een gevonden. Daar zal op 13 februari mijn droom werkelijkheid worden.”

Mag ik iets van je eigen knutselwerk zien en heb je een eigen werkplek?

Hiervoor moesten we naar boven. Haar “atelier” is een keurig opgeruimde meisjesslaapkamer. Het was even zoeken naar tekeningen en werkjes die ze wilde laten zien. Alles was keurig weggestopt in laden en bakken. En dan zul je net zien dat je het niet kunt vinden. Ze werd er een beetje zenuwachtig van maar vond wel een aantal fraaie tekeningen en knutselwerk.

Ze liet een knutselboek zien waar ze haar ideeën uit haalt en waarin alles staat wat je daarbij nodig hebt. Het kant en klare werkje dat ze op de knutselclub met de kinderen wil maken dat mocht ik niet zie. Dat blijft een verrassing. ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen steeds beziggehouden worden, dus als ze klaar zijn met iets dan heeft allemaal andere dingen waar ze mee aan de slag kunnen.”

De appel en de boom

,,Mijn moeder is docent en heeft daarnaast een eigen bedrijf. Ik vind ik het ook altijd heel leuk samen met haar te brainstormen en dingen te bedenken voor bijvoorbeeld een verjaardagspartijtje. Ik wil later ook docent worden of net als mijn moeder ondernemer. Waarschijnlijk ga ik volgend jaar de havo of de theoretische leerweg doen.”

Bij zo'n project hoort natuurlijk ook een website en een facebook account. Ook dat heeft ze geregeld. De flyer mocht ze bij de scholen ophangen. Er heeft zich al één kind aangemeld. Sommige ouders willen graag weten of Linn tijdens het knutselen ook assistentie krijgt van een volwassene. Dat is wel het geval. Otto Veenstra van Timpaan is er bij en het kan zijn dat later bij het groter worden van de groep vrijwilligers van Timpaan meehelpen. In het begin is het een keer in de maand anderhalf uur en later kan het opgevoerd worden tot een keer in de drie of twee weken.

Volgens Otto doet Linn alles zelf en ze heeft capaciteiten. ,,Zelf ben ik best wel trots op wat ik heb bereikt en dat ik mijn droom waar ga maken.”

Wanneer: dinsdag 13 februari van 15.30 tot 17.00 uur.

Leeftijd: 6 tot 10 jaar

Kosten: € 1,50 per kind

Waar: De Buorskip Koepelzaal Vlaslaan 26 in Beetsterzwaag

Begeleiding: Linn Koemans en Otto Veenstra van Timpaan

Kijk ook even op de website: knutselclubbeetsterzwaag.webnode.nl. Zin om mee te doen? Dit kan door een mailtje te sturen naar forkidsdoorkids@gmail.com