Friese première ‘Mijn Huis’ in De Lawei

DRACHTEN - Van woensdag 14 t/m donderdag 22 februari kan men in Schouwburg De Lawei ronddolen in een wereld waar twee regels gelden: alles is mogelijk en fantasie is waar.

Beeldend theatermaakster Judith Nab laat in ‘Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten’ de fantasieën van kinderen en theorieën van wetenschappers tot leven komen Een spectaculaire multimedia installatie - zonder spelers - die niet in een hokje (of huisje) te duwen valt, geprogrammeerd in De Lawei in het kader van Leeuwarden Fryslân 2018.

Op 14 februari om 19.00 uur is dan ook de officiële Friese première van de installatie. Bovendien is de beleving ook inclusief college van een expert te bezoeken, zoals het college van Ir. Jelle Pama over de aardbevingen in Groningen.

Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten

Bezoekers gaan de wereld zien zoals ze die nog niet kennen. Meestal sluiten de muren ons af van de omgeving, maar het huis van Judith Nab geeft juist een adembenemend uitzicht op onontdekte gebieden. Op grote schermen komen de fantasieën van de kinderen tot leven. Daarbij komen de theorieën van wetenschappers voorbij, die ons leren dat de fantasieën van kinderen soms helemaal zo gek nog niet zijn. ‘Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten’ is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar en duurt ongeveer 45 minuten.

+ College Groningen & aardbevingen

Men kan een bezoek los boeken of inclusief college vooraf. De colleges worden gegeven door vier verschillende experts, telkens over één van de onderwerpen; diepzee, binnenste van de aarde of het heelal. Zo is bijvoorbeeld een college over de aardbevingen in Groningen, door Ir. Jelle Pama van de Hanzehogeschool Groningen, op woensdag 21 februari vanaf 19.00 uur bij te wonen. In totaal zijn er zeven collegemomenten, door experts Adrie Warmenhoven (Eise Eisings Planetarium Franeker), Nanne van Hoytema (By the Ocean we Unite) en Drs. Folkert Castelein (Global Learning Institute).

Gebaseerd op onderzoek

De beleving komt tot stand door video, projecties en tekenfilm. Bezoekers maken een verre reis zonder dat ze van hun stoel komen. De beelden en teksten zijn gebaseerd op ideeën van kinderen en wetenschappers die daadwerkelijk aan onderzoek voorafgaand aan dit project meewerkten. De vraag die ten grondslag lag: Wat als het straks niet meer goed gaat met de aarde en we ergens anders moeten wonen? Al denkend gingen zij steeds verder van huis, tot op de bodem van de diepste zee, naar het binnenste van de aarde en voorbij de grenzen van het heelal. Zo ontstonden er drie thema’s, die allen verwijzen naar onontdekte gebieden. Ook is er in de foyer van De Lawei een expositie te bezoeken over het project en Judith Nab’s onderzoek.

Een bezoek aan de multimedia-installatie kost €9,- en inclusief college €12,50. De expositie is gratis te bezoeken. Meer informatie over alle colleges en kaarten via www.lawei.nl.