Jan Loman-tentoonstelling in Kunstruimte Wagemans

BEETSTERZWAAG - In Kunstruimte Wagemans is tussen 24 februari en 21 mei de tentoonstelling Jan Loman: van Mondriaan tot Werkman te zien.

Dit is de eerste van 3 Jan Loman-tentoonstellingen in 2018, ter ere van zijn geboorte 100 jaar geleden. In deze eerste tentoonstelling staat Loman's vroege werk centraal. De tentoonstellingen Loman en het Wad (1 juni t/m 30 september) en Loman: drukken en plaksels (11 oktober t/m 23 december) volgen later dit jaar.

Loman woonde van 1953 tot 1959 in Arnhem. Hij bestudeerde Mondriaan in het Kroller-Muller Museum, en maakte geabstraheerde stadsgezichten van de in de oorlog verwoeste binnenstad van Arnhem.

Van 1959 tot 1963 woont hij in Haren (G). Snel maakt hij vrienden met Jan van der Zee, Jan Jordens, Ruloff Manuputty en Fie Werkman. Bij de laatste raakt hij onder de indruk van het werk van haar vader H.N. Werkman.

De constructivistische blokvormen in de vroege Werkman zullen een constante blijven in het werk van Loman. Misschien nog belangrijker is de 'hot printing' techniek die hij van Werkman leert: de afstand tussen idee en uitvoering zo kort als mogelijk maken. Vooral in zijn latere plaksels is dit duidelijk.

Begin 1963 is Loman gevestigd in Beetsterzwaag, tot aan zijn overlijden in 2006. Kunstruimte Wagemans beschikt over de nalatenschap van Jan Loman. In 2018 staat deze centraal in het programma.

De Kunstruimte is open: do vr za 13 - 18 uur en op afspraak. Kijk voor meer informatie op www.kunstruimte.nl.