Fietsbrug De Slinger zaterdag dicht voor herstelwerk

DRACHTEN -  Aannemer Jongema uit Drachten start zaterdag met de herstelwerkzaamheden aan fietsbrug de Slinger. De brug blijft de hele dag dicht voor fietsers.

Jongema reviseert de tuien van de brug over de Zuiderhogeweg en kort ze in om het verschoven fietsdek te repareren en te voorkomen dat de brug uit balans raakt. In verband met de werkzaamheden is de Slinger zaterdag gestremd. Vanaf zondag is de brug weer open. De klus duurt maximaal 4 weken.

Tijdens een reguliere controle aan de brug bleek dat de tuien, de kabels waar het fietsdek aan hangt, zijn opgerekt. Door deze oprekking beweegt de brug teveel. Het fietsdek is nu verschoven. Een beperkte mate van beweging hoort bij het ontwerp en de materiaalkeuze van de brug. De beweging is op dit moment te fors. Dat kan ervoor zorgen dat de brug uit balans raakt. De aannemer begint met het in de juiste stand terugbrengen van de brug met behulp van hydraulische krikken. Daarna volgt het reviseren en inkorten van de tuien.

Omleidingsroute

Omdat de werkzaamheden op zaterdag gevaarlijk kunnen zijn voor passerend fietsverkeer, er kan materiaal opspatten, is besloten de brug voor een dag te stremmen. Fietsers wordt geadviseerd zaterdag gebruik te maken van de fietstunnel ter hoogte van de Martinus de Boerstraat. Vanaf zondag is de brug weer open en dat blijft ook zo in de komende weken waarin aan de brug gewerkt wordt.