NPO Radio 1 programma Kwesties zondag live vanuit Drachten

DRACHTEN - Het NPO Radio 1 programma Kwesties wordt zondagavond van acht tot negen uur live uitgezonden vanuit Urk en Drachten. Onderwerp is Identiteitskwesties in Urk & Friesland.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Het debatprogramma Kwesties (NTR) reist de komende weken af naar verschillende probleembuurten in heel Nederland. Lokale partijen mogen hun oplossingen aandragen en inwoners krijgen de kans om hun lokale politici live op de radio aan de tand te voelen over de problemen die zij ervaren. Kwesties (NTR) reist zondag af naar Urk en Drachten. Wat voor rol spelen de Urker en Friese identiteit tijdens de verkiezingen op 21 maart? En is er wel plek voor andersdenkenden in deze twee gemeenten? Zondag 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1. Meediscussiëren kan, door tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-site een bericht te sturen tijdens de uitzending. De kloof tussen de Randstad en Friesland Als het gaat om een sterke identiteit kan Friesland als voorbeeld genomen worden. Er wordt gepleit voor verplicht onderwijs in de Friese taal voor het behoud van taal, cultuur en eigenheid in Friesland. Rob Oudkerk staat zondagavond met de NPO Radio 1-bus in Drachten om de Friese identiteit te bespreken met lokale politici en voor- en tegenstanders van het Fries nationalisme. Ben je wel een echte Fries als je de taal niet spreekt? Moet er op scholen verplicht Fries gegeven worden? Moet Friesland onafhankelijk worden? En nog iets: er zou ook een kloof bestaan tussen Friesland en de Randstad. Zo werd de anti-Zwarte pieten demonstratie die gepland stond in Dokkum met heftig protest gestopt met een snelwegblokkade door Fries nationalisten, omdat ze, zo zei initiatiefneemster Jenny Douwes, 'met hun gezeur in Amsterdam moesten blijven'. Is er inderdaad sprake van een kloof tussen Friesland en de Randstad? Rob Oudkerk praat met:
  • Jenny Douwes (Initiatiefneemster Project-P)
  • Wim Hospes (Briefschrijver en tegenstander Fries nationalisme)
  • Pier Bergsma (Lid van de Ried fan de Fryske Beweging)
  • Ron van der Leck (Wethouder en lijsttrekker D66 gemeente Smallingerland)
  • Durk Oosterhof (Lijsttrekker Fryske Nasjonale Partij gemeente Smallingerland)
Stop van toerisme in Urk Urk is een kerkelijke gemeente, waar zondagsrust voor vele inwoners nog heilig is. Ze spreken het Urkers dialect, zingen hun eigen volkslied en hebben de grootste vissersvloot van Nederland. De Urker identiteit lijkt voor veel inwoners erg belangrijk te zijn. Wat als je als inwoner de Urker identiteit niet erkent? Kun je dan wel meedraaien in die gemeenschap? De eeuwenoude tradities, de taal en klederdracht in Urk zorgen voor een grote populariteit onder internationale toeristen. De toeristische sector wil een paar miljoen uittrekken voor de bouw van hotels en de aanleg van recreatieparken. De lokale SGP-jongeren willen voor de komende verkiezingen een stop zien op de groei van toerisme, omdat ze het gevoel hebben dat ze Urk willen behouden zoals het altijd is geweest. Wat moet er met het toerisme gebeuren op Urk? In het kader van de Urker identiteit reist Kwesties deze week af naar dit vissersdorp, waar een reportage opgenomen wordt met lokale politieke partijen en waar Marianne van den Anker zondagavond live op NPO Radio 1 in gesprek gaat met inwoners. Moet elke Urker trots zijn op de Urker cultuur en het Urker erfgoed? Is het wel een goed idee om straatnamen naar omstreden zeehelden te vernoemen? Marianne van den Anker praat met
  • Anneke van Urk (al 54 jaar bewoner van Urk)
  • Chris Kramer (hele leven bewoner van Urk en visser).