Echte lichamen op expositie in De Waring

DRACHTEN - In iSpace de Waring aan de Excelsior is van vrijdag tot en met zondag de reizende expositie Real Human Bodies te zien. 

De tentoonstelling is omstreden, omdat het gaat om echte mensenlichamen. Tot voor een paar jaar was het bekijken van dode lichamen en het verkennen van de anatomische toestand uitsluitend voorbehouden aan artsen in de dissectiezalen van de universiteiten. De rondreizende tentoonstelling Real Human Bodies heeft als doel de anatomische wetenschap aan geïnteresseerde bezoekers – speciaal ook schoolklassen – door te geven. Maar deze tentoonstelling is volgens de organisatoren ook aan te bevelen voor onder andere artsen, verpleegkundigen en al wie in zijn lichaam geïnteresseerd is. Orgaandonatie De tentoonstelling toont een verzameling bewaarde menselijke lichamen, skeletten, ledematen, organen, simulatie van functies, proefmodellen en 3D afdrukken. Belangrijkste onderwerpen zijn: skelet, bewegingsapparaat
, hersenen en het zenuwstelsel, genitaliën
, het hart en de bloedsomloop, nieren en urinewegen, spijsverteringsstelsel, zintuigen
, luchtwegen en longen. Volgens de organisatie is deze tentoonstelling de ideale gelegenheid om discussies op gang te brengen over onderwerpen als orgaandonatie, kanker, aids, misbruik van alcohol en nicotine en slechte eetgewoontes. Volgens de organisatie blijft de waardigheid van de doden ongeschonden en zijn de tentoongestelde lichamen van de orgaandonoren optisch precies zoals bij de studerende medici op de dissectietafels bij de anatomische opleiding. De expositie is dagelijks doorlopend van 11 tot 18 uur te bezoeken. Tickets zijn verkrijgbaar aan de tentoonstellingskassa of via internet www.eventbrite.nl (zoekopdracht bodies hertogenbosch). Toegang voor kinderen tot 4 jaar is gratis, scholieren en studenten betalen gereduceerd tarief. Vanwege de afsluiting van de Kletsterlaan is de Excelsior uitsluitend te bereiken via De Meer.