Drachtster katholieken kunnen voor het eerst de Kruisweg lopen

Drachten - De Rooms-katholieke parochie van Drachten heeft nog nooit kruiswegstaties gehad. Vrijdag kunnen gelovigen (en belangstellenden) dankzij een groep kunstenaars voor het eerst langs de veertien staties lopen.

De RK Parochie van Drachten heeft nog nooit kruiswegstaties gehad. Het is een traditie in de (RK) kerken om op goede vrijdag langs de 14 staties te lopen met de kerkgangers en het daarbij behorende Bijbelverhaal te vertellen. Een aantal 'kunstenaars'  van de RK parochie van Drachten heeft voor deze kerk een kruiswegstatie gemaakt. En, niet alleen schilderijen. Er is ook muziek gemaakt op bepaalde staties.

Kruisweg lopen

In de traditie van de RK-kerk vormt de Kruisweg op Goede Vrijdag een uur van meditatie langs de lijdensweg van Jezus Christus. Gelovigen proberen zich in het lopen van de Kruisweg te verbinden met het lijden van Jezus, te verbinden met het lijden in de wereld en te verbinden met het lijden dichtbij ons en in ons zelf. Aan de hand van de verschillende staties volgen ze Jezus op zijn weg.

Dit jaar heeft een groep parochianen in Drachten het initiatief genomen zelf een hele Kruisweg te maken. Het resultaat zal in de viering van de Kruisweg op vrijdag 30 maart om 14.30 centraal staan. De parochianen willen dit graag vieren met hun broeders en zusters van de andere kerken in Drachten. Wie niet mee wil vieren, maar wle nieuwsgierig is naar de staties, is Stille Zaterdag tussen twee en vijf uur 's middags welkom in de kerk aan de Pier Panderstraat om de kunstwerken te komen bekijken. Er is dan ook ruimte voor het aansteken van een kaarsje en het drinken van een bakje koffie/thee.