Paedwizer wint opnieuw schoolschaken in Opsterland

Terwispel - Het schoolschaken in Opsterland komt vaak neer op ‘Wit begint, Paedwizer wint’. Vorige week vond in Us Doarpshûs in Terwispel de grote finale van het school-schaken plaats, een kampioenschap verdeeld over 7 partijen. Er moest door iedereen nog 3 partijen geschaakt worden, een week eerder op dezelfde locatie hadden de deelnemers namelijk al 4 partijen geschaakt. De Paedwizer won opnieuw.

Bijna 80 kinderen van negen verschillende scholen kruisten deze twee woensdagmiddagen de degens met elkaar, waarbij mooie partijen ontstonden door middel van het ingenieuze systeem waarbij je tegenstanders treft van je eigen niveau.

Organisator Sport in Opsterland spreekt van een geweldig enthousiaste groep kinderen waarbij ieder kind het schaakspel op een andere manier benadert. De buurtsportcoaches organiseerden het toernooi voor het eerst in Terwispel, wat een uitstekende locatie bleek te zijn.

Zo veel verandering als er in de locatie zat dit jaar, zo weinig verandering zat er in de winnaar! CBS de Paedwizer te Beetsterzwaag blijkt nog steeds een uitstekende schaakschool met Melle Dijkstra als absolute kapitein (7 gewonnen partijen). Zij gingen er met de wisselbeker vandoor. Er wordt wel aan de stoelpoten gezaagd door scholen CBS het Betrouwen uit Bakkeveen en PCBS de Librije uit Gorredijk, respectievelijk de nummers 2 en 3 van de scholen eindrangschikking.

Dit zijn tegelijkertijd ook de drie scholen die met een afvaardiging van de vier beste schakers per school naar het Frysk Kampioenschap schaken mogen afreizen. Volgend jaar hopen de buurtsportcoaches wéér op zo’n succesvolle tweedaagse en op nóg meer deelnemers.