Kookclub Eat&meeT van start voor jongeren van twaalf tot zestien jaar

Drachten - Bij Brownies&downieS in de Zuiderbuurt in Drachten begint donderdagavond 5 april de nieuwe kookclub Eat&meeT, voor jongeren van twaalf tot zestien jaar.

De kooklessen zijn voortaan elke donderdagavond van 16.30 tot 18.30 uur. Doel van de kookclub is samen koken, eten en verbinden. Meedoen  aan de club kost 150 euro, voor in totaal tien lessen. Aanmelden vooraf is handig voor de boodschappenlijst, maar gewoon langskomen kan ook. Aanmelden kan via een mailtje aan drachten@browniesanddownies.nl.

Vrijetijdsbesteding

Mogelijkheden voor eenmalige proeflessen zijn er nog niet, maar die mogelijkheid wordt binnenkort wel besproken, zegt initiatiefneemster Ruth van Bekkum. Zij volgt aan de NHL de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening en tijdens haar stage op CSG Liudger Praktijkonderwijs kreeg ze van een moeder de vraag naar een geschikte vrijetijdsbesteding voor haar dochter met wat gedragsproblematiek.

Een zoektocht in de gemeente Smallingerland naar bestaande activiteiten leverde niets op. Stichting Dol Fijn had op dat moment een wachtlijst. Omdat Van Bekkum naast haar stage ook werkzaam is bij Brownies&downieS Drachten heeft ze met haar werkgever overlegd of het ook mogelijk zou zijn om hier een kookclub op te zetten.

Jeugd Cultuur Fonds

,,Mijn werkgever stond hier voor open en wilde graag een overleg plannen om afspraken te maken. Omdat onze leerling ook gebruik maakt van het Jeugd Cultuur Fonds hebben wij hen ook uitgenodigd bij dit overleg'', aldus Van Bekkum.

Uit dit gesprek is een plan gekomen voor een kookclub voor alle jongeren tussen de 12 en 16 jaar, met extra begeleiding voor de deelnemers die dat nodig hebben. Daarnaast is in samenwerking met het Jeugd Cultuur Fonds geregeld dat er voor gezinnen die het financieel lastig hebben een tegemoetkoming kan komen in de kosten voor de kookclub. Aanvragen daarvoor kunnen per mail worden ingediend bij smallingerland@jeugdcultuurfonds.nl

,,Het maximum aantal deelnemers aan de kookclub is tien, maar bij groot succes is het ook mogelijk om een extra club te starten op bijvoorbeeld de dinsdagavond'', zegt Ruth van Bekkum. Zij zorgt samen met haar chef voor de begeleiding van de jongeren. Het koken zelf staat onder leiding van de kok van Brownies&downieS.