Opsterlandse eeuwelingen hebben nu ook in Gorredijk een Doorgeeftuin

Gorredijk - Opsterlandse eeuwelingen hebben nu ook in Gorredijk een Doorgeeftuin. Burgemeester Ellen van Selm heeft vanmiddag de eerste twee bomen geplant, samen met twee honderdjarige inwoners van de gemeente.

Inwoners van Opsterland die honderd jaar worden krijgen een eigen fruitboom in de Doorgeeftuin in Ureterp of Gorredijk. Het afgelopen jaar is de Doorgeeftuin in Ureterp al geopend. Vanmiddag is ook de Doorgeeftuin in Gorredijk geopend. Afke Liemburg-de Haan uit Gorredijk is op 8 januari 2018 101 jaar geworden. Zij mocht vanmiddag samen met burgemeester Ellen van Selm de eerste boom planten in het parkje aan de Lammert Heringastrjitte in Gorredijk. Ook mevrouw Bouma-Mulder uit Ureterp was hierbij aanwezig. Zij is vorige week donderdag 100 geworden jaar geworden.

Fruitboom

Elk jaar is er een aantal mensen in de gemeente die honderd jaar worden. Burgemeester Ellen van Selm eert deze mensen door ze een bezoek te brengen op hun verjaardag. Sinds 2017 krijgen honderdjarigen een eigen fruitboom (appel, peer, pruim) in de Doorgeeftuin in Ureterp of Gorredijk. Deze zogenaamde ‘Doorgeeftuinen’ zijn voor iedereen toegankelijk. Burgemeester Ellen van Selm: ,,De Doorgeeftuin in Ureterp die we op 16 november 2017 openden, wordt gewaardeerd door onze eeuwelingen. De mensen zelf krijgen een boom, en de gemeenschap krijgt een boomgaard. Daarom vind ik het mooi ook deze tweede Doorgeeftuin te openen, waarin we de eeuwelingen uit Gorredijk en omstreken zullen eren.”

Zoveel te geven

Een boom staat voor groei en kracht en zorgt voor een verbinding met de natuur. De Doorgeeftuin is een plek om even stil te staan, te eren en om ieder voorjaar weer te aanschouwen dat er nieuw leven ontstaat. Er is voor een fruitboom gekozen met de achterliggende gedachte dat honderdjarigen zoveel te geven hebben. De vruchten die van de boom komen en die geplukt kunnen worden, staan daarvoor symbool.

Foto's Henk Stoelwinder