Brandweer opent pop-up store aan het Raadhuisplein

Drachten - Burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland heeft woensdagmiddag aan het Raadhuisplein de Three Minute Store van de Brandweer geopend. Drie minuten is de tijd die mensen gemiddeld hebben om een brandende woning te ontvluchten. De tijdelijke winkel is open tot 20 april.

In de pop-up-store kunnen belangstellenden vier dagen per week alle informatie krijgen over brandveiligheid en de meest voorkomende brandoorzaken. De pop-up store is tot en met 20 april geopend op woensdagen van 13.00 tot 18.00 uur, donderdagen van 13.00 tot 21.00 uur, vrijdagen van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur.  

In de store staat een nagebouwde woning, waarin dertig oorzaken van woningbranden zijn verwerkt. Verder zijn er stands van de GGD over over de rookvrije generatie en van de gemeenten Smallingerland en Opsterland.

Veiligheidsweken

De pop-up store is onderdeel van de veiligheidsweken in Drachten. Naast de pop-up store wordt er een ‘oefening in de wijk’ georganiseerd en worden op verschillende locaties voorlichtingen over brandveiligheid gegeven. Veel mensen denken: ‘Brand overkomt mij niet’. Toch krijgt Brandweer Fryslân jaarlijks rond de 300 meldingen van brand in een woning. Dankzij goede voorlichting kunnen mensen hun huis zelf een stuk brandveiliger te maken. Of, als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan beperken. 

Met het Oefenen in de Wijk wil de brandweer mensen bewust maken van brandveiligheid in en rondom huis en welke maatregelen men zelf kan nemen om brand te voorkomen. Dinsdagavond kregen buurtbewoners en ondernemers uitleg over het bestrijden van een brand in hun pand. De brandweer wil met name laten zien dat het wel een aantal minuten duurt voordat de brandweer ter plaatse is en wat mensen in die tijd zelf kunnen doen om de brand te beperken of zichzelf in veiligheid te brengen. Minder incidenten, minder slachtoffers en minder schade. Dat zijn de doelstellingen van Brandweer Fryslân. Om dit te bereiken stimuleert Brandweer Fryslân brandveilig gedrag en zelfredzaamheid van burgers, bedrijven en instellingen door hen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en zorgplicht voor brandveiligheid.

Foto's Harry van der Linde