Uniek zorgaanbod voor volwassenen met autisme in het Servotel

Drachten - IVA, een organisatie die zich landelijk inzet voor volwassenen met autisme die kunnen en willen werken maar daar wel begeleiding bij nodig hebben, opent deze maand een nieuwe locatie in het Servotel in Drachten.

Passende begeleiding voor volwassenen met autisme, die kunnen en willen werken is er veelal niet. IVA (In Voor autisme) combineert woon- en leefbegeleiding met jobcoaching. In veel andere steden werkt deze aanpak ontzettend goed. Ook in Drachten is veel vraag naar goede begeleiding, zo bleek tijdens de bezichtiging november vorig jaar. Vandaar dat IVA nu ook hier begeleiding gaat aanbieden.

Kleinschalig

IVA is in 2013 opgericht om het percentage werkende mensen met autisme te verhogen, vanuit de overtuiging dat de meeste mensen met autisme met de juiste begeleiding een relatief normale maatschappelijke carrière kunnen hebben. IVA realiseert dit door een combinatie van woonbegeleiding, jobcoaching en werktoeleiding aan te bieden. Dit doet de organisatie op kleinschalige locaties of via ambulante begeleiding bij mensen thuis.

Op de locaties wonen bewoners in zelfstandige appartementen, waarbij structureel begeleiding aanwezig is. Daarnaast is er individuele begeleiding op afspraak. Wanneer iemand zelfstandig woont komt een medewerker van IVA op afspraak thuis en mogelijk ook op het werk langs. Iedereen heeft één persoonlijk begeleider die op alle levensgebieden meekijkt, begeleidt en coacht. Dit schept rust en zorgt voor een goed overzicht. 

Begeleiding

De IVA locatie in Drachten komt in het Servotel. Daarnaast biedt IVA ook ambulante begeleiding aan. IVA is, samen met haar zusterorganisaties Stumass en Capito Wonen, onderdeel van stichting JADOS. Zij gelooft dat mensen met autisme net als ieder ander een succesvolle maatschappelijke carrière kunnen hebben, mits er op de belangrijke domeinen wonen, studeren en werken, in de verschillende levensfases (o.a. adolescentiefase) de juiste dosis begeleiding is.

Vanuit welbevinden ontstaat er ruimte voor ontwikkeling van vaardigheden, het vergroten van zelfredzaamheid en daarmee volledige participatie aan de samenleving. Om deze zorg te kunnen bieden is specialistische kennis nodig. JADOS heeft deze kennis en expertise en zet deze in via haar dochterorganisaties Stumass, Capito Wonen en IVA (In Voor Autisme).

Voor meer informatie en aanmelding, kijk op www.invoorautisme.nl of bel met 026-3530342