Duurzame koplopers openen hun deuren tijdens een thematour

Wijnjewoude - In heel Nederland zijn zaterdagmiddag 14 april thematours in en rond duurzame woningen. In Wijnjewoude is een rondleiding door een woning zonder gas, terwijl in Eastermar uitleg wordt gegeven over Fossielvrij wonen.

Gastvrije huiseigenaren vertellen zaterdag hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning. Veel thematours zijn in een korte tijd helemaal volgeboekt. De komende periode zijn er in Fryslân, Drenthe en Noord-Brabant en mogelijk in andere provincies nog tientallen thematours te bezoeken. De thematours zijn een initiatief van Nationale Duurzame Huizen Route.

Thematours in Fryslân

In Wijnjewoude geeft de familie Seefat zaterdagochtend vanaf 10.00 uur een rondleiding door hun woning. De rondleiding is onderdeel van de thematour ‘Luchtwater-warmtepomp’. De familie Seefat laat tijdens de rondleiding zien hoe zij de woning verwarmen zonder aardgas. Er is plek voor 12 geïnteresseerden om met de tour mee
te gaan en meer te leren over een luchtwater-warmtepomp. In 2016 is de familie Seefat overgestapt van een centrale verwarming naar een luchtwarmtepomp. ,,Een aantal jaar geleden gingen we ons verdiepen en we hadden allerlei vragen. ‘Hoe werkt nu zo’n warmtepomp?’ en ‘Hoeveel geluid maakt een warmtepomp nu werkelijk?” vertelt Martje Seefat. Daarom delen zij graag hun ervaringen om anderen op weg te helpen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

In Eastermar is op 14 april de thematour ‘Fossielvrij wonen’ bij echtpaar Timmerman te bezoeken. Familie Timmerman laat tijdens een rondleiding zien hoe zij hun woning verwarmen met aardwarmte door middel van een warmtepomp. Er is plek voor ca. 12 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over energie besparen en opwekken. De woning van de heer en mevrouw Timmerman is gebouwd in 2008 met zeer goede isolatie. De warmte van de zon wordt optimaal benut door zonnepanelen en een gunstige plaatsing van de ramen. In de woning is geen gasaansluiting aanwezig. En een grijs watercircuit zorgt voor het doorspoelen van de toiletten en de buitenkranen. De woning is ingericht voor de toekomst: ,,Hier willen we graag samen oud worden,” vertelt Aukje Timmerman-Kloppenburg. De thematour ‘Fossielvrij wonen’ vindt plaats op zaterdag 14 april om 14.00 uur in Eastermar. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Verkiezing duurzaamste huis

Huiseigenaren weten steeds mooiere voorbeelden te realiseren met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseert de Duurzame Huizen Route in het najaar voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’.

De thematours zijn interessant voor iedereen die plannen heeft om te gaan (ver)bouwen of energiebesparende maatregelen wil nemen en op zoek is naar verdieping van hun kennis.  Samen met een groep van circa 10 personen wordt een duurzaam huis bezocht aan de hand van een thema. Het verhaal van een buurman, buurtgenoot of kennis sluit goed aan bij de vragen van bezoekers. De ervaringen van anderen helpen om tot een beter plan te komen voor je eigen woning en om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Thema aangeven

De thema’s van de excursies lopen uiteen van warmtepomp tot isoleren en van gasloos wonen tot bouwen met natuurlijke materialen. Het actuele aanbod van thematours is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Bezoekers kunnen zich via de website inschrijven, maar ook zelf een thema aandragen. Huiseigenaren die het leuk vinden om hun ervaringen te delen, kunnen hun huis als voorbeeld aanmelden. Wie ideeën op wil doen, kan 365 dagen per jaar de voorbeelden op de website bekijken en online vragen stellen aan de bewoners.