Deze week in De Lawei

DRACHTEN - In de Lawei zijn deze week de volgende voorstellingen te zien.

Akkers en Velden | toneel

Kingdom of Earth, naar het toneelstuk van de beroemde Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams, is een sprankelende muziektheatervoorstelling over drie jonge mensen die omwille van hun achtergrond buiten de samenleving vallen. Alle drie proberen ze hun lot te ontlopen en vechten ze voor een beter leven. Op zoek naar geluk. Het stormt, de dijken staan op springen en een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Er ontspint zich een gevecht om de erfenis van het huis, waarbij Mirtel wordt ingezet als schaakstuk tussen beide broers. Te zien tijdens de stormavond op donderdag 3 mei om 20.30 uur.

Bijzondere herdenking: Theater na de Dam | toneel/jongeren

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Joeso Peters in de geschiedenis van de gemeente Smallingerland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen uit Drachten en Smallingerland over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Ik weet het nog: Herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Een mooie manier om op vrijdag 4 mei te herdenken, met verhalen over hoe het was om jong te zijn in Smallingerland ten tijde van oorlog. Aanvang is 19.00 uur en 21.00 uur en om 20.00 uur is er gelegenheid tot 2 minuten stilte. Kaarten kosten 2,50. Tijdens de negende editie van het landelijk initiatief Theater Na de Dam spelen gelijktijdig in Nederland 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog.

Noord Nederlands Toneel speelt Salam

Achter een van de grote maatschappelijke conflicten van nu gaat een klein, menselijk verhaal schuil; over liefde, spijt en een vader die uit onvermogen zijn twee zonen uit elkaar dreef. Terwijl de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld oplopen, nemen het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko|Schönbergs K[h]AOS de theaterbezoeker mee naar hoe het begon: met een vader die niet weet hoe hij zijn vaderliefde moet tonen en uit onvermogen zijn twee zonen uit elkaar drijft. Het verhaal van Abraham – gespeeld door Jack Wouterse. Regisseur Guy Weizman brengt met deze voorstelling grote, religieuze en maatschappelijke conflicten terug tot menselijke verhalen over liefde, spijt en jaloezie, te zien op vrijdag 4 mei om 20.30 uur.

LF2018: opbouw Bamboedome Gaastereiland

Finestra Aperta is een zinderende voorstelling waarin muziek- en circustheater elkaar ontmoeten, onderdeel van het Hoofdprogramma Leeuwarden-Fryslân 2018. Dit gebeurt op het Gaastereiland nabij Drachten. Op een plek waar land en water samenkomen, in de grootste bamboedome óóit gebouwd in Europa, vertelt Finestra Aperta over de zoektocht naar balans. Deze week begint de bouw van de indrukwekkende Dome, straks het toneel voor acrobaten en muzikanten die samen naar evenwicht zoeken. De hele maand juni te zien.

Film: Sand Wars

Elk jaar verwijderen we miljarden tonnen zand van stranden, rivieren en oceanen. Het dient als grondstof voor onze infrastructuur, stedenbouw en technologie. Maar raakt het zand nooit op? De film Sand Wars wordt vertoont naar aanleiding van de expositie To See a World in a Grain of Sand van Atelier NL in de expositieruimte van De Lawei. Te zien op donderdag 3 mei om 20.30 uur. Eén uur voorafgaand aan de film vindt een inleiding plaats, die wordt verzorgd door Lonny van Rijswijk van AtelierNL.

Meer informatie en kaarten via www.lawei.nl.