Leerlingen RENN4 VSO de Zwaai buffelen bij 5e Editie Sport Heroes Survival Challenge

Drachten - Dertig leerlingen van RENN4 VSO de Zwaai in Drachten buffelden donderdag bij de vijfde Editie van Sport Heroes Survival Challenge.

Voor het vijfde jaar op rij was het pittoreske Havelte het decor voor een geweldige survivalrun. Net als andere jaren lag de organisatie voor dit evenement in handen van Stichting Special Heroes Nederland en Stichting Survivalrun Havelte. Ruim 300 leerlingen van 14 scholen voor speciaal onderwijs en praktijkonderwijs deden mee. Na weken voorbereiding en menige spanning vooraf, verlieten ze de veilige schoolomgeving, waar regelmaat structuur en ritme centraal staan, voor het prachtig opgebouwde parcours vol met uitdagende hindernissen in het pittoreske Drentse dorp.

Ook 30 leerlingen van VSO de Zwaai uit Drachten gingen deze uitdaging aan. Om 9.45 uur werd het startschot gegeven voor de eerste groepen bij de Survivalrunbaan aan de Havelter Schapendrift. Rond 14.00 uur waren alle leerlingen gefinisht. ,,Geweldig om die koppies te zien wanneer ze hier over de streep komen. Ze zijn moe, voldaan, maar vooral trots!”, aldus de organisatie. Door de diverse hagelbuien was de Challenge dit jaar een echte beproeving.

Leerlingen Speciaal onderwijs en praktijkonderwijs

Sinds 2014 organiseert Stichting Survivalrun Havelte samen met Stichting Special Heroes Nederland een survivalrun voor speciale doelgroepen, omdat het voor deze jongeren minder vanzelfsprekend is om deel te kunnen nemen aan reguliere sportevenementen. Aan deze Challenge nemen ongeveer 350 jongeren van 12 tot 20 jaar met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek, die door hun beperking beter tot hun recht komen binnen speciaal onderwijs of praktijkonderwijs. De deelnemers zijn afkomstig van scholen uit:  Zwolle, Meppel, Steenwijk, Hardenberg, Hoogeveen, Assen, Emmen, Drachten, Groningen en Leeuwarden. In teams van maximaal 6 leerlingen gingen zij de uitdaging aan door te kiezen voor de 4,5 of 6,5 km. Elk team werd begeleid door 1 of meerdere medewerkers van de scholen.

Maximale beleving door samenwerking

Naast de ruim 300 deelnemers en 61 begeleiders waren nog zo’n 80 vrijwilligers voor tijdens en na deze het evenement actief. Inwoners uit Havelte, leden van de plaatselijke survival vereniging, defensie, EHBO en professionele verkeersregelaars dragen allen een steentje bij om dit geweldige evenement mogelijk te maken. Mede door de financiële ondersteuning van samenwerkingspartners Menzis en de Rabobank is het mogelijk om deze dagen te organiseren. Door de inzet van al deze partijen hebben de leerlingen een fantastische dag gehad om na afloop als ware sporthelden huiswaarts te gaan!

Iedereen kan een held zijn!

Special Heroes laat via Sport Heroes en Art Heroes kinderen met een beperking ervaren hoe leuk sporten en deelname aan kunst en cultuur kan zijn. Het zijn stimuleringsprogramma’s  voor leerlingen in het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en praktijkonderwijs in de leeftijd van 6 t/m 19 jaar. Ook voor hen wordt het sporten en deelname aan kunst en cultuur met anderen gewoon, dat maakt het heel bijzonder. Samen grenzen verleggen, ieder op zijn eigen manier! De programma’s worden in nauwe samenwerking met de gemeente, scholen, lokale sportverenigingen, culturele instellingen en andere aanbieders uitgevoerd. In Drachten is Special Heroes actief op maar liefst 4 scholen voor jongeren met een auditieve-, verstandelijke- en/of gedragsbeperking. Voor meer informatie: www.specialheroes.nl.