Vijf Mei-concert Leo Smit Ensemble

BEETSTERZWAAG - In de Dorpskerk van Beetsterzwaag geeft het Leo Smit Ensemble zaterdag 5 mei om 16 uur het klassieke Vijf Mei-concert.

Het ensemble bestaat uit Marcel Worms (piano), Eleonore Pameijer (fluit) en Irene Maessen (sopraan). Zij brengen een programma rond het thema ‘Verzet en bevrijding’ met klassieke muziek, die geschreven werd in of rondom de Tweede Wereldoorlog, door componisten, die op één of andere wijze door de oorlog zijn getroffen.

Zo is er muziek van Kurt Weill, die bekend is door Dreigroschenoper.

De componiste Martha Belinfante-Dekker was actief in het verzet en schreef drie illegale verzetsliederen.

Johanna Bordewijk-Roepman verzette zich op haar manier door, evenals haar echtgenoot de schrijver Ferdinand Bordewijk, geen lid van de Kultuurkamer te worden. Daardoor kon haar werk niet meer gepubliceerd en uitgevoerd worden. Haar Oranje-Maylied en de prachtige, zelden gespeelde Sonate 1943 voor piano werden in het zelfde jaar gecomponeerd.

De muziek van Dick Kattenburg werd tijdens zijn leven nauwelijks uitgevoerd. Eén van de uitzonderingen is de Sonate (1937) voor fluit en piano. Kattenburg schreef dit werk voor een bevriende fluitiste, Ima van Esso. Net als Kattenburg kwam zij in de oorlog in Auschwitz terecht, maar zij overleefde het kamp. Ze bewaarde Kattenburgs manuscript en stuurde het in 2000 als verjaardagscadeau toe aan fluitiste Eleonore Pameijer. Getroffen door de zeggingskracht van het werk, en door het verhaal er achter, voert zij het in de jaren die volgden regelmatig uit.

Dit concert is in samenwerking met De Leo Smit Stichting, een kenniscentrum voor iedereen die meer wil weten over componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd zijn. Hun werk is door hun situatie in de vergetelheid geraakt. Toch behoorden zij vaak tot de voorhoede van de muziekcultuur. Daarom doet de Leo Smit Stichting onderzoek, spoort zij werken van deze componisten op, en publiceert zij deze samen met uitgevers en andere partners. Hun leven, werk en context wordt zo toegankelijk gemaakt. In 1996 begon het met Leo Smit. Nu zijn meer dan dertig vervolgde Nederlandse componisten beschreven.

De organisatie is in handen van Cultbee in samenwerking met de ‘Werkgroep 4 mei’ uit Beetsterzwaag, die de herdenking op 4 mei organiseert, met als landelijke thema Verzet. Het concert duurt een uur zonder pauze. Met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. Meer informatie, toelichting op de muziek en mooie foto’s van de musici vindt u op de website www.cultbee.nl.