Gordykster Merke groeit verder op zondag

GORREDIJK - Na een uiterst succesvolle voorjaarseditie in 2017 van de Gordykster Merke op de zondag wordt deze markt definitief op de zondag gehouden. De voorjaarseditie vindt dit jaar plaats op zondag 6 mei, met ruim 120 kramen.

Ook de najaarseditie gaat naar de zondag, dit jaar op 28 oktober. Door de succesvolle verplaatsing in het voorjaar naar de zondag is er dit jaar een flinke toename van inschrijvers voor de jaarmarkt, waardoor de organisatie ‘genoodzaakt’ is de Kerkewal en de Molenwal er weer bij te betrekken. Naast deze terugkerende locaties staan er ook marktkramen gestald in de Hoofdstraat en aan de Langewal, Brouwerswal en Formanjestrjitte. Hiermee roeit de Gordykster merke tegen de trend van teruglopende jaarmarkten in. Dit betekent dat de jaarmarkt haar oude glans weer terug krijgt. Tevens organiseert winkeliersvereniging Whi een gezamenlijke koopzondag, waardoor vele winkels op deze feestelijke dag geopend zijn. Toekomst

Na honderden jaren op de eerste maandag van mei en de laatste maandag van oktober te zijn gehouden wordt de Gordykster Merke voortaan op de zondag gehouden. Het organiserende Stichting Marktbeheer, de winkeliers vereniging en plaatselijk belang is van mening dat de verhuizing naar de zondag de enige manier is om de Gordykster Merke ook voor de toekomst te behouden.

,,In het verleden waren de scholen en de bedrijven dicht om de kinderen en werknemers naar de merke te kunnen laten gaan op de maandag, maar deze tijd ligt helaas achter ons’’, aldus marktmeester Emiel de Vlas. Hierdoor liep de publieke belangstelling terug voor de maandag. Ook breder ziet Stichting Marktbeheer een tendens dat de jaarmarkten, die nog wel gehouden worden op maan- en dinsdagen, langzaam teruglopen.

Kermis

Op het Marktplein wordt van donderdag 3 mei tot en met zondag 6 mei de traditionele voorjaarskermis gehouden, een gezellige kermis met vertier voor jong en oud. De volgende attracties zijn aanwezig: Nostalgische Calypso (Uniek in Nederland), American Wipp, Vliegtuigmolen, Fotoschietsalon, Lucky Cranes, Kinderdraaimolen, Suikerspin/Popcorn, Pusher, Lijntrek , Bussensport en Gebakkraam. De kermis van Gorredijk is te volgen via facebook.com/KermisGorredijk. Hier zijn naast alle informatie ook kortingsbonnen waarmee heel voordelig kermis kan worden gevierd.