Welke Friese vrouw verdient een standbeeld?

Drachten - Welke Friese vrouw verdient het om vereeuwigd te worden in een standbeeld? Met die vraag overviel kunstenares Natasja Bennink vorige week de leerlingen van ROC De Friese Poort.

Hokker Fryske frou ferstjinnet in stânbyld? Deze vraag stelt Bennink aan alle inwoners van Fryslân. Samen met Omrop Fryslân roept zij alle Friezen op om een vrouw te nomineren. Geen historische of beroemde vrouwen, maar juist vrouwen van nu. Welke vrouwen zijn de ruggengraat van onze mienskip? Wie inspireert, houdt de boel bij elkaar, wie zorgt, wie is bijzonder of juist zo gewoon, wie kan er niet gemist worden, wie mag en moet gezien worden?

Metaalbewerking

De campagne is online, op TV, radio en Bennink gaat er echt op uit, ze trekt met haar campagneteam Fryslân in. Vorige week ging het campagneteam op bezoek bij ROC Friese Poort om in de les metaalbewerking van docent Hendrik Hogerwerf de leerlingen vragen stellen over hun favoriete Friezin. En te vragen welke Friezin volgens hen een standbeeld verdient. Eerst natuurlijk wat gelach en geouwehoer, maar daarna kregen de vrouwen van het programma Froulju fan Fryslân mooie en ontroerende antwoorden van de 16/17-jarige leerlingen.

Leerling Jurre nomineert zijn lieve mem voor een standbeeld omdat zij altijd voor hem klaar staat en van haar is er maar 1! En zo zijn er nog een aantal jongens die hun eigen moeder nomineren. Leerlinge Doety Kloetstra nomineert haar lieve ‘styfmem’, een powervrouw, ze melkt, sleutelt aan auto’s en brommers en samen hebben ze de grootste lol! Ondertussen wordt Doety als enige meisje in de klas door een paar klasgenoten genomineerd omdat zij zich staande houdt in de wereld van de techniek.

Borstbeeld

De campagne loopt tot 5 mei. Wie ook een vrouw wil nomineren kan dat doen op www.omropfryslan.nl/frouljufanfryslan Uit al de duizenden nominaties van Friezinnen worden zeven Friese vrouwen gekozen. Deze zeven vrouwen worden geportretteerd in film en beeld. Van elke vrouw wordt een borstbeeld gemaakt door beeldhouwer Natasja Bennink. Samen vormen ze een eregalerij van Friezinnen: De Froulju fan Fryslân. Deze wordt komend najaar 2018 onthuld in het Amelius van Oenemapark in Heerenveen.

Na twee maanden verhuizen de Froulju fan Fryslân naar een permanente plek in de openbare ruimte in het centrum van de stad Leeuwarden. Marleen Godlieb, documentairemaker, maakt van elke gekozen vrouw een korte documentaire voor Omrop Fryslân. Deze worden als tv-serie vertoond in het najaar 2018 bij de Omrop en in het Posthuis Theater in Heerenveen. Voor FryslânDOK maakt Marleen van het gehele project een documentaire die vertoond wordt bij de NPO en bij Omrop Fryslân.