Scholen Beetsterzwaag vieren ‘ouderwets’ Koninginnedag

Beetsterzwaag - De drie scholen in Beetsterzwaag hebben donderdag samen Koninginnedag gevierd.

In een fris windje werd ‘s ochtends op het nieuwe Tiny Mulderplein de spits afgebeten met een heus ochtendontbijt, dat door Burgemeester Ellen van Selm werd geopend. Na het eten vertrokken de leerlingen rond tien uur naar diverse locaties, waar ze verschillende clinics en workshops konden doen op het gebied van sport, muziek en cultuur.

Breakdance

De kinderen konden onder andere meedoen aan freerunnen, boogschieten, Schotse spelen, rolstoelsporten (kinderen zonder rolstoel konden gebruik maken van een Johan Cruyff sportrolstoel) en outdooractiviteiten in de bossen van Beetsterzwaag. Wie koos voor culturele activiteiten kon onder meer Mondriaanschilderen of muziek maken uit allerlei culturen, breakdance en poppentheater. Enkele leerlingen van de drie scholen maakten een videoverslag van de hele dag.

De drie basisscholen, School Lyndensteyn (speciaal basisonderwijs voor mytyl en tyltyl onderwijs, De Trime (openbaar) en De Paedwizer (christelijk) konden om praktische redenen eind april niet meedoen aan de Koningsspelen. Ze hebben daarom besloten om net als vroeger weer de Koninginnespelen te vieren. Daarbij kregen ze steun van de gemeente Opsterland, de plaatselijke middenstand en lokale verenigingen

De drie basisscholen verzorgen onderwijs voor ruim 400 kinderen. Ze werken regelmatig samen als scholen en ook deze Koninginnespelen hebben ze samen georganiseerd. Omdat Friesland dit jaar in het teken staat van Culturele Hoofdstad Leeuwarden zijn de Koninginnespelen wat grootser aangepakt.

Integratie

De integratie van de verschillende leerlingen van de drie scholen is altijd al een streven van de onderwijsinstellingen, maar omdat er in Beetsterzwaag al een tijd wordt nagedacht aan een gezamenlijke ‘campus’ van basis- en speciaal onderwijs, zodat de scholen nog meer kunnen samenwerken en maatwerk kunnen leveren voor alle leerlingen, zien Lyndensteyn, Trime en Padwizer de Koninginnespelen ook als een prachtige aanloop daar naartoe.

Foto’s Grietje van der Reijnst-Brak