BALK festival Noord in Drachten

DRACHTEN In De Lawei in Drachten wordt zondag 27 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur het BALK Festival Noord gehouden.

BALK is de landelijke bond voor alle koren en groepen die lichte muziek op hun repertoire hebben. BALK ondersteunt en stimuleert deze vorm van amateurkunst op vele manieren. Deze regionaal georganiseerde festivals hebben zich bewezen als zinvolle en inspirerende ontmoetingsdagen voor zangers en zangeressen van zowel koren als kleinere zanggroepen.

Deze evenementen worden door de zanggroepen en koren zelf in de betreffende regio georganiseerd met waar nodig financiële en praktische ondersteuning van BALK. Solid Sound Pop Vocals is een swingend popkoor uit Drachten en bestaat uit ambitieuze amateurzangers en – zangeressen.

Met een gevarieerd repertoire en met vernieuwende arrangementen probeert Solid Sound Pop Vocals sinds haar oprichting in augustus 2015 een onderscheidende vereniging te zijn. Een vereniging waar plezier in zingen voorop staat, maar dan wel in combinatie met kwaliteit, balans in stemmen, klankkleur en stagepresence.

Waarom een BALK festival Noord Solid Sound Pop Vocals en BALK willen met dit festival het zingen in popkoren, kleinkunstkoren en vocal groups, die lichte muziek op hun repertoire hebben, op de kaart zetten. Het is de eerste keer dat dit festival zo groot wordt op gezet in Noord- Nederland en vindt bovendien voor het eerst plaats in Friesland. BALK Festival Noord biedt popkoren en vocal groups een podium om op te treden, feedback te krijgen, elkaar te inspireren en te ontmoeten.

Koren en zang liefhebbers worden uitgenodigd om als publiek te ervaren wat er zoal mogelijk is op het gebied van zang. Dit met als doel hen te inspireren en te stimuleren. Het hele festival staat in het teken van: inspireren, ervaren, zingen, luisteren, belven, ontmoeten en genieten.

Locatie

Het festival vindt plaats in Theater de Lawei. Er wordt gebruik gemaakt van het gedeelte met ingang aan de Reidingweg. Het festival is verdeeld over twee zalen: De kleine zaal en de Rutger Hauer zaal. De hal, de foyer en de loopruimtes op de eerste verdieping dienen als ontmoetingsruimte.

Programma

De opening wordt door de wethouder van Cultuur van de gemeente Smallingerland verricht (op dit moment dhr. Ron v.d. Leck). Aan het festival doen 24 popkoren en vocal groups uit Noord en Midden Nederland mee. Elk koor treedt 20 minuten op en krijgt schriftelijk feedback van vakbekwame juryleden. De juryleden zijn: Rohan Poldervaart, Rogier IJmker, Johanna Steffens en Dominique Rombouts.

Door de variatie aan grote en kleine popkoren en vocal groups is het programma verrassend en inspirerend. Het gehele festival zal in het teken staan van experimenten, nieuwe ontwikkelingen en ontdekkingen voor zowel deelnemers als publiek. In de pauze is er in de foyer een gastoptreden van vocal jazz group Jazzmatazz uit Zwolle. Dit is een relatief nieuwe experimenterende vocal group onder leiding van Mathieu Vulto.

Jazzmatazz zoekt de grenzen op van wat allemaal al zingend kan. Voor de leden van de deelnemende koren worden workshops georganiseerd, met vernieuwende thema’s zoals Vocal Painting, Move & Groove en Lax Vox. Tot slot is er na afloop van al dit moois een Piano Party georganiseerd in de foyer onder leiding van Bert Noordenbos.

Entree

Om de drempel zo laag mogelijk te houden voor het publiek is de toegangsprijs bewust laag gehouden en bedraagt slechts € 2,00. Dit zal de toegankelijkheid voor het evenement vergroten en een positieve uitstraling bewerkstelligen voor het evenement. Voor verdere informatie zijn we bereid om e.e.a. in een persoonlijk gesprek nader toe te lichten.