Hoe voelt het om te sporten als je niet kunt zien?

Bakkeveen/Wijnjewoude - Basisscholen CBS Betrouwen uit Bakkeveen en OBS it Twaspan uit Wijnjewoude hebben vrijdag meegedaan aan het project Meet & Greet met de Fryske Parasporthelden van Sport Fryslân.

Paralympisch wielerkampioen Tristan Bangma vertelde in de klas hoe het is om te sporten met een visuele handicap. Daarna ervoeren de leerlingen zelf hoe dit is. Tristan vond het geweldig om zijn verhaal te vertellen aan de enthousiaste basisschoolkinderen van CBS Betrouwen (groep 5 en 6) en OBS It Twaspan (groep 5/6 en 7/8). Ze waren erg onder de indruk van Tristan, dat hij ondanks zijn visuele beperking zich niet laat tegenhouden en het maximale uit zijn sport haalt. De wijze les die Tristan de kinderen heeft meegegeven: ,,Roeien met de riemen die je hebt en probeer altijd te denken in mogelijkheden.”

Tristan Bangma

Tristan Bangma is Paralympisch wielerkampioen en heeft afgelopen maart 1x zilver en 2x brons gehaald op het WK baan in Rio de Janeiro. Al vanaf zijn geboorte heeft Tristan een visuele beperking. Zijn oogzenuwen zijn aangetast en hierdoor worden de beelden die worden waargenomen door het oog, niet snel en goed genoeg doorgegeven naar de hersenen. Omdat de aantasting steeds verder gaat, loopt zijn gezichtsvermogen steeds verder achteruit. Momenteel heeft hij nog een restvisus van 1%.

In Friesland is een aantal jaren geleden het Fryske Parasportheldenteam opgericht. Veel sporters uit dit team presteren op nationaal en internationaal gebied zeer goed. Ze doen mee en winnen medailles tijdens NK’s, EK’s, WK’s en Paralympische Spelen. De sporters zetten zich als team in om de gehandicaptensport op de kaart te zetten. Het team heeft als doel om te laten zien dat je ondanks je handicap nog heel erg veel kan. Zij willen een inspiratie zijn voor iedereen om in beweging te komen. Met of zonder handicap.

Ook scholen in Beetsterzwaag en Terwispel doen mee met het project Meet & Greet met de Fryske Parasporthelden van Sport Fryslan. Paralympisch CP-voetballer (doelman) Stefan Boersma bezoekt maandag 28 mei basisschool ODS De Trime in Beetsterzwaag en woensdag 30 mei komt Paralympisch zitvolleybalster Hong Zhao op basisschool O.b.s. ‘t Ambyld in Terwispel.

Ervaren

Tijdens de Meet & Greet komen de parasporthelden in de klas een gastles geven. Zij vertellen hun levensverhaal, wat ze gepresteerd hebben, laten filmpjes zien en laten kinderen met kleine oefeningen in de klas ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Zo neemt bijvoorbeeld Liesette Bruinsma een blinddoek mee en lopen de kinderen een rondje door de klas. Maar amazone Rixt van der Horst daagt kinderen in de klas uit om een parcourtje in de rolstoel af te leggen. Natuurlijk kunnen kinderen tijdens de gastles ook vragen stellen aan de parasporthelden.

Sport Fryslân plant de afspraken in met de scholen in afstemming op het trainingsschema van de parasporters. De sporters krijgen een vergoeding voor de voorbereiding en gastles, zodat ze dit bedrag kunnen investeren in hun sport. Het project Meet & Greet met de Fryske Parasporthelden wordt georganiseerd door Sport Fryslân en wordt mogelijk gemaakt door NSGK en FB Oranjewoud.