Oude tijden herleven tijdens Turfrace in Drachten

Drachten - Alsof er in honderd jaar niks is veranderd, zo lagen vanavond de skûtsjes aan de wal in de Drachtsterfeart.

En het wordt gewaardeerd, wat drukte en leven in de Passantenhaven, zo blijkt. Op alle drie de oevers stond het vanavond zwart van de mensen en eerder al werd de jaagwedstrijd, een soort tijdrit voor skûtsjes die vanaf de wal werden voortgetrokken, enthousiast gevolgd.

,,Sjochst wol dat it wurket’’, zegt Willem Wilstra. De oud-zeeman geniet met volle teugen van het leven op en in het water. ,,Normaalwei is hjir neat te dwaan, mar sa gau as der boaten lizze is it gesellich.’’ Misschien een idee voor de gemeente, om burgers met een bootje vrijkaarten te geven, zodat er al vast wat steigers bezet zijn, suggereert Wilstra. ,,As der ien kear wat drokte is, dan lûkt dat fansels ek wer oare minsken. Dit is dochs fantastysk!’’

Vanavond blijft het feest in de Passantenhaven, met vooral veel muziek. Klaas Jansma trapte af met de primeur van zijn Skûtsjesymfonie, die morgen als Smallingerlands cadeau in Leeuwarden wordt aangeboden aan de Culturele Haadstêd. Maar voor het zover is zullen de skûtsjes en pramen morgen eerst in een wedstrijd naar Leeuwarden bepalen wie de snelste Turfracer van 2018 is. Snelste jager was in elk geval het team van Piter Jilles Tjoelker en zijn skûtsje Sterke Jerke.Zij wonnen vrijkaarten voor het Veenhoopfestival.

Foto’s Fokke Wester