Oriëntaalse schatten Friese jonker tentoongesteld

BEETSTERZWAAG In het Grietenijhuis in Beetsterzwaag is vanaf 8 juni de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’ te zien.

Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen. Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes (Zuid Frankrijk), waar hij opnieuw een museum opende en respect verwierf, mede wegens grote schenkingen aan katholieke instellingen.

In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation keert de collectie van Tinco tijdelijk terug naar Beetsterzwaag.

Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een bijzondere kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet.

Rondom de tentoonstelling zijn extra activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen en rondleidingen.

Locatie: Grietenijhuis (het oude gemeentehuis), Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag

Periode: van 8 juni t/m 9 september 2018

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Entree: 5 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis, mits onder begeleiding)

Organisatie: Stichting Historisch Beetsterzwaag

Meer informatie op: www.historischbeetsterzwaag.nl