Streekweek promoot échte Friese producten

Drachten/Gorredijk - De Streekweek van Eetbaar Fryslân is een week vol met échte Friese producten! Van donderdag 7 juni tot en met woensdag 13 juni kan iedereen de smaak van Fryslân proeven.

Verzamel zelf zeewier en kook er iets lekkers mee, maak zelf Fryske kaas, kijk achter de schermen op een biologische boerderij of doe mee aan één van de meer dan 50 andere activiteiten in de hele provincie. Kijk op www.eetbaarfryslan.frl voor een overzicht van alle activiteiten.

Kom bijvoorbeeld op donderdag 7 juni langs bij Bioweb op de biologische markt in Drachten. Hier wordt een proeverij van streekproducten gehouden. Op zaterdag 9 juni kun je de Kromhoeksterkip proeven bij het gelijknamige bedrijf in Frieschepalen. Deze kip van vroeger groeit langzaam op en is antibioticavrij. In Het Spijshuys in Boornbergum kunt u genieten van een streekmenu met vele producten uit de nabije omgeving. Lekker rondstruinen in de bloemen- en groententuin van Theeschenkerij Bellefleur kan op zondag 10 juni in Siegerswoude. Biodynamische melkveehouderij De Kompenije in Drachtstercompagnie biedt een rondleiding en proeverij van eigen producten. Het bedrijf heeft een eigen kaasmakerij en een grote groentetuin met kas, bloemen en bijen. De Herberg van Smallingerland heeft een diner met streekproducten.

Zaailand

De Streekweek gaat donderdag 7 juni officieel van start in Winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden met de opening van een pop-up Streekwinkel propvol Friese producten. Met deze Streekwinkel gaat de droom van Monique en Ronny Uithof uit St Annaparochie deels in vervulling. In samenwerking met De Streekboer, Bioweb en Eetbaar Fryslân zijn Monique en Ronny er in geslaagd om de winkel vol Friese producten te krijgen. Samen met Djurre Veensma van de Friese Streekbox wordt de Friese Streektas met een keur aan Friese
producten gepresenteerd.

De vader van Ronny had ooit een kruidenierswinkel maar moest die van de hand doen toen zijn vrouw overleed. Wat zou het mooi zijn als die winkel er nu toch nog komt. Zowel de eerste vrouw van Ronny als de eerste man van Monique zijn overleden. ,,We weten hierdoor ook hoe belangrijk een goede preventieve zorg voor je eigen gezondheid is. Wij gunnen iedereen een gezonde levensstijl die voor jou en jouw gezin alles uit het leven haalt dat er in zit. Wij eren de eenvoud en houden daarom zo van pure, stoere en onbewerkte producten om zelf thuis klaar te maken. Goed voor jou en goed voor de aardbol. Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Het maakt veel verschil als je minder vlees eet, geen eten weggooit en kiest voor lokaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel.”

Eetbaar Fryslân

Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie en programmaleider Eetbaar Fryslân is enthousiast over de Streekweek en de pop-up Streekwinkel van Monique en Ronny. ,,Ook in Drachten willen wij zo’n Streekwinkel. Elke Fries moet lokale en biologische producten uit Fryslân onder handbereik hebben.” Eetbaar Fryslân ondersteunt dan ook de crowdfundingsactie van Monique en Ronny om dit najaar in Leeuwarden een definitieve streekwinkel met als naam Jouw Dagelijkse Kost te realiseren. Monique en Ronny hebben al een pand op het oog. ,,Je kunt straks in onze winkel de (biologische) producten van de Friese boer kopen, je kunt er ook eten, er zijn kookcursussen, lezingen, kinderactiviteiten etc.” 

Eetbaar Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College, Netwerk Duurzame Dorpen en Friese Milieu Federatie. Het programma Eetbaar Fryslân wil er voor zorgen dat het gemakkelijk en betaalbaar is om producten uit Friesland te kopen. Dit moet niet een luxe zijn, maar de eerste keuze voor alle Friezen.

Aan de Streekweek (Eet lokaal, Eet Fries!) doen in deze regio mee De Kompenije aan De Feart in Drachtstercompagnie, Het Spijshuys in Boornbergum,  Jumbo in Burgum, Bioweb (elke donderdag op de markt in Drachten), Herberg van Smallingerland in Rottevalle, Theeschenkerij Bellefleur in Siegerswoude, De Kromhoeksterkip in Frieschepalen, Culivents Catering in Gorredijk, Zorgboerderij De Ripen in Nij Beets, Streekwinkel en theeterras Singel  in Jubbega en Zorgboerderij Stichting A&B in Wijnjewoude. Bovendien doen alle vestigingen van de Poies met uiteenlopende activiteiten mee aan de Streekweek.