Historische Turfroute klaar voor de toekomst

Gorredijk - Varen door bebost natuurgebied, weilanden en sfeervolle dorpjes, langs sluizen en bruggen, vaak nog met kenmerken van vroeger. Zie hier de Turfroute in Zuidoost Fryslân.

De vaarroute, die de afgelopen jaren is opgewaardeerd, werd vanmiddag feestelijk heropend in Gorredijk. Gedeputeerde Klaas Kielstra stak samen met wethouders Jouke Jongsma (gemeente Ooststellingwerf) en Anko Postma (gemeente Opsterland), symbolisch turf aan.

Toegangspoort

De Turfroute is een unieke toegangspoort voor Fryslân. De route verbindt onze provincie met Drenthe en de kop van Overijssel. Met de investeringen willen we een positieve impuls geven aan het toerisme en daarmee de economie in het gebied”, vertelt Kielstra.

De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het op diepte brengen van de vaart. De route is nu geschikt voor boten met een diepgang van 1.30 meter. Daarnaast zijn duurzame en natuurvriendelijke oevers en nieuwe aanlegvoorzieningen aangelegd. Een gezamenlijke investering van in totaal zo’n 10,8 miljoen euro.

Varen op de Turfroute kan van 15 mei tot en met 15 september. Tol betalen is sinds 2017 niet meer nodig. De route loopt van Gorredijk, via Lippenhuizen en Donkerbroek, naar Oosterwolde. Dit is de Opsterlandse Compagnonsvaart Vanaf Appelscha loopt ook de Tsjonger naar Heerenveen en het Friese merengebied.

Openingsweekend

Voor iedereen die de route wil ontdekken organiseren de provincie, de Stichting Toeristisch Netwerk Friese Wouden en de gemeenten Opsterland en Ooststellingwerf, een weekend vol activiteiten. Natuur- en watersportliefhebbers kunnen tijdens dit openingsweekend onder andere varen, suppen, kanoën of een kijkje nemen in één van de gemalen. Speciaal hiervoor worden de bruggen eenmalig in juni op de zondag bediend. Het hele programma is te vinden op www.fryslan.frl/turfroute.

Achtergrond

De opwaardering van de Turfroute maakt deel uit van het voormalige Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân.

Foto’s Henk Stoelwinder