Maatjes gezocht voor meisjes met autisme

Drachten - Iedereen heeft een maatje nodig. Dat geldt ook - en misschien nog wel in het bijzonder - voor meisjes en vrouwen met autisme. De Stichting Denise maakt zich daar hard voor.

De Stichting Denise, een initiatief van Bianca de Ruijter en Hanneke van der Velde, is genoemd naar de oudste dochter van Bianca. Een meisje dat op twaalfjarige leeftijd de diagnose Asperger kreeg. ,,Ik had altijd al het gevoel dat er iets bijzonders met Denise was, zonder precies te weten wat,” vertelt Bianca.

,,Bij meisjes werkt autisme anders dan bij jongens. Als er geen verstandelijke beperking is, valt het bij meisjes minder snel op. Door sociaal gedrag van anderen te imiteren, weten ze hun ASS (Autisme Spectrum Stoornis, red.) perfect te camoufleren. Daardoor worden ze vaak overschat en overvraagd. Terwijl er wel degelijk iets aan de hand is. Er is sprake van een informatieverwerkingsstoornis: ze kunnen de vele prikkels die op hen afkomen niet op de juiste manier verwerken. Of zoals Denise het zelf eens treffend omschreef: mama, het is net alsof een muziekband in mijn hoofd allerlei nummers door elkaar heen speelt.”

Zoektocht

Denise, achttien inmiddels, woont sinds een paar jaar op zorgboerderij Moai Seldsum in Oentsjerk. Bianca: ,,Op een gegeven moment kreeg Denise last van heftige paniekaanvallen. Dat was heel zwaar, voor het hele gezin. We probeerden het te begrijpen. Probeerden te achterhalen hoe we haar het beste konden helpen. Die zoektocht heeft lang geduurd. We liepen tegen veel onbegrip aan, omdat je tenslotte niets aan Denise kon zien. Uiteindelijk kwamen we bij zorgboerderij Moai Seldsum terecht. Daar kunnen ze Denise de rust en stabiliteit bieden die ze zo hard nodig heeft. Het mooie is: we zien haar groeien, een jonge vrouw die iedere keer kleine stapjes vooruit maakt. Die het gevoel heeft dat ze er toe doet. En dat ze mag zijn wie ze is.”

Eerlijk en puur

Als Denise thuis is, weten haar ouders en haar jongere zusje Kirsten precies wat ze nodig heeft. Structuur. Duidelijk zijn, in álle opzichten. Bianca: ,,Of dat lastig is? Ja. Maar ik wil één ding benadrukken. Als we íets hebben geleerd, is dat autisme ook een mooie kant heeft. Denise is eerlijk en puur, een schat. Als ze zich ergens voor interesseert, kan ze opgaan in de kleinste details. Zaken waar wij misschien veel te makkelijk aan voorbij gaan. En die soms tot heldere inzichten leiden: waar maak ik me eigenlijk druk om?”

Lichtpuntje

,,We weten dat er nog veel meer meisjes en vrouwen zoals Denise zijn,” stelt Hanneke van der Velde. ,,Die zitten vaak thuis, op hun kamer. Voelen zich eenzaam en onbegrepen. Voor hén hebben wij de stichting opgericht. We willen het lichtpuntje bieden dat ze zo verdienen. Vooral door maatjes voor hen te vinden. Vriendinnen dus, die echt iets voor hen kunnen betekenen. Wederkerige vriendschap, het liefst voor langere tijd. Want voor iemand met autisme zijn afspraken heel belangrijk: zeg wat je doet en doe wat je zegt.”

Woongroep

Naast het maatjesprogramma en het vergroten van de bekendheid met de problematiek in het algemeen, heeft de Stichting Denise nog een andere droom, vertelt Hanneke. ,,We zouden het fantastisch vinden om een woongroep op te starten. Een prikkelarme plek, waar meisjes en vrouwen onderling steun aan elkaar hebben, zodat ze weten dat ze niet alleen staan. En waar ze met de juiste begeleiding volwaardig kunnen wonen en leven. Donateurs voor het project zijn van harte welkom!”

Kick-off in De Lawei

Komende vrijdag (15 juni) is de officiële kick-off van de stichting, in De Lawei. Van 10.00 tot 12.00 uur treden diverse sprekers op, waaronder dr. Els Blijd-Hoogewys, klinisch psycholoog, INTER-PSY en Yvonne Zondervan, voorzitster van de Nederlandse Vereniging voor Autisme Friesland en mede-bestuurslid van de Stichting Denise.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op www.stichtingdenise.com.