Midden Yn ’e Mienskip Eventweek voor studenten van ROC Friese Poort

Drachten - ROC Friese Poort in Drachten staat volgende week (26-29 juni) staat in het teken van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Tijdens deze ‘Midden Yn ‘e Mienskip Eventweek’ kunnen studenten en medewerkers genieten van inspirerende workshops, kunst, theater, sport en muziek. Op vrijdag 29 juni zetten de studenten en medewerkers zich belangeloos in voor hun ‘Mienskip’. Maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke vorming is voor ROC Friese Poort een belangrijk onderdeel binnen de opleidingen.

Festival

De school wordt omgetoverd tot een écht festival! Met een groot podium, een stretchtent en een foodcourt. De studenten volgen verschillende onderdelen uit het programma en tussendoor kunnen ze genieten van optredens van onder meer rapper Haas, Mr. Weazley en Magnificence, twee oud-studenten van ROC Friese Poort die met hun dancemuziek de hele wereld over reizen.

De eventweek wordt dinsdag 26 juni om 9.00 uur officieel geopend met een actief ontbijt voor alle studenten en medewerkers. Het ontbijt wordt compleet verzorgd door de studenten van de opleidingen Horeca. Wereldkampioen kickboksen Sem Schilt neemt de studenten en medewerkers mee in een ware oppepper. De eventweek kent een aantal highlights.

Finestra Aperta

Finestra Aperta is een voorstelling waarin de balans centraal staat. Deze balans wordt gevonden in de acrobatiek van de spelers en in de balans tussen muziek en acrobatiek. De uitvoering vindt plaats op het Gaastereiland bij Drachten. Zo'n 300 studenten uit de opleidingsdomeinen Economie en Administratie, Horeca, IT en Games en Handel en Ondernemerschap bezoeken deze voorstelling. Dit is een extra voorstelling speciaal voor de studenten van het ROC.

Innovatielab

Het Innovatielab is een lab waarin basisschoolleerlingen ervaring kunnen opdoen met betrekking tot programmeren en robotica. Experimenteren en ervaren staat centraal. Tijdens de twee uur durende workshop volgen de leerlingen een circuit bestaande uit vijf verschillende onderdelen. Elk onderdeel wordt begeleid door een eerstejaars student van de opleiding Onderwijsassistent. Leerlingen van de basisscholen De Parel, Het Mozaïek en Het Anker uit Drachten en De Opdracht uit Ureterp komen langs.

Skelterrace

De Skelterrace heeft als doel vmbo-leerlingen te prikkelen voor technische opleidingen. Door zelf een skelter te 'pimpen' kunnen ze op een leuke en creatieve manier kennismaken met techniek. De Skelterrace vindt plaats op woensdag 27 juni vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein in het centrum van Drachten.

Dr8888 Boogie Woogie voor Duurzaamheid

Dit project is een samenwerking tussen ROC Friese Poort en Museum Drachten en bestaat uit diverse onderdelen. Eén van de onderdelen is 'Pimp je kleding in de kleuren van De Stijl'. Binnen dit project worden verschillende onderdelen georganiseerd, zoals een etalagetentoonstelling bij Modehuis Blom met de kledingcreaties van leerlingen van VHS Singelland, CSG Liudger, Drachtster Lyceum en ROC Friese Poort Mediavormgever - Art & Design.

Daarnaast gaat een groep studenten het schilderij de Victory Boogie Woogie namaken met oude gepimpte kleding in de kleuren van De Stijl. Met een drone wordt van het kunstwerk een foto gemaakt. Deze foto wordt onder andere gedrukt op t-shirts. Vervolgens worden deze verkocht op diverse locaties. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Tot slot is er het project Dr8888 Boogie Woogie Textiellab. Studenten van de opleiding Fotografie van ROC Friese Poort creëren op basis van de vier thema’s architectuur, textuur, mode en installatie hun eigen artistieke foto’s voor de tentoonstelling die gehouden wordt in Sûnenz van 25 juni tot 5 augustus 2018. De fotowerken zullen ook tijdens de Eventweek 2018 op de campus en op Simmerdeis te zien zijn.

Zomerfair

De Zomerfair is een jaarlijkse traditie sinds 2017. Op de boulevard van de campus staan op woensdag 27 juni vanaf 10.00 uur diverse kramen opgesteld waar studenten, vaak in samenwerking met stage-adressen en/of cliënten, handgemaakte producten en/of hapjes en drankjes verkopen of via andere activiteiten geld ophalen. De Zomerfair is onderdeel van het vaste lesprogramma van de eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg en wordt ROC Friese Poort breed georganiseerd. Dit jaar gaat de totale opbrengst naar het project ‘Vast en Verder’ voor jongeren van 16 tot 25 jaar van het Leger des Heils.

Overige activiteiten

Overige activiteiten die deze week op het programma staan: HCC-dag, Mini-Musea De Stijl in zeecontainers, workshop Game Design, toneelgroep C: De Golf, Morning of the ROC, DNA-LWD2018, workshop Cyber Awareness, Da’s mooi, Footprint Art, Theater Yn ‘e Mienskip.

Community Service Learning

Vrijdag 29 juni 2018 is het Community Service Learning-dag. Studenten en medewerkers zetten zich deze dag belangeloos in voor de omgeving, hun ‘Mienskip’. Ze gaan verschillende activiteiten uitvoeren voor onder andere het AZC in Sneek, het Leger des Heils, voor buurtbewoners en voor bewoners van diverse zorginstellingen.

De studenten van de opleidingen Junior accountmanager en Marketing medewerker gaan aan de slag voor Tegearre, een samenwerking tussen Bij Bosshardt, De Zonnebloem, AanZet, Hart van Hoop, Inloophuis ’t Centrum en M.O.S (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland) en Smallingerland in Dialoog. De studenten maken een verkoopplan en een marketingplan. De adviezen worden vrijdag 29 juni om 14.30 uur overhandigd aan wethouder Roel Haverkort, wethouder onderwijs, sociaal domein en O3.

Waarom

ROC Friese Poort wil verbonden zijn met de regio en ‘midden yn’e mienskip’ staan. Met dit project haakt ROC Friese Poort aan bij de ambitie van Leeuwarden/Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). Met betekenisvolle projecten en inspirerende samenwerkingen wil zij mooie leerervaringen bieden. Van eventweken op school tot het meewerken aan projecten uit het bidbook tot het uitvoeren van maatschappelijk betekenisvolle projecten. Om zo studenten net dat beetje extra mee te geven voor hun persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap.