Wandelen langs libellen en vlinders

EARNEWÂLD - It Fryske Gea houdt zaterdag 30 juni van 14.00 tot 16.30 uur een prachtige wandelexcursie door Nationaal Park de Alde Feanen langs libellen en vlinders.

De wandeltocht is onder leiding van natuurgidsen Jitske Wedman en Jan Tuinstra. Aanmelden kan uiterlijk vrijdag 29 juni om 15.00 uur via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Libellen en vlinders zijn hele bijzondere dieren, daarom gaan de deelnemers tijdens deze wandelexcursie op zoek naar ze! In Nationaal Park de Alde Feanen kruipen en fladderen allerlei verschillende soorten insecten. De vlinder is de meest populaire insect. Met hun gefladder fleuren ze het hele gebied op. De libelle is iets minder populair, maar komt ook in verschillende soorten en maten voor. Ga met de natuurgidsen Jitske en Jan op zoek naar deze bijzondere insecten en leer ze beter kennen.

Al 325 miljoen jaar geleden kwamen er libellen voor! Ze waren toen erg indrukwekkend, vanwege hun lengte van 80 centimeter (gemeten van vleugel tot vleugel). Daarmee waren ze de grootste insecten die ooit geleefd hebben. Helaas kunnen wij niet meer zo’n grote libelle tegenkomen, tegenwoordig zijn ze namelijk een stuk kleiner. De grootste libellen die momenteel nog leven zijn maximaal 10 centimeter. We gaan goed om ons heen kijken en hem vooral niet wegjagen! Ze kunnen wel 50 kilometer per uur vliegen en zijn hiermee de snelste insectensoort. Met een auto kunnen we hem binnen de bebouwde kom dus nog maar net bijhouden!