Zwefilo zorgt voor leven in de brouwerij

Gorredijk - Op 9 september tussen 12.00 en 17.00 uur is de KenOnz Zwefilo (zwemmen - fietsen - lopen) , met de start in de Compagnonsvaart het centrum van Gorredijk.

De Zwefilo is een achtste triatlon. Dat betekent 500 meter zwemmen, gevolgd door 20 km fietsen en vervolgens 5 km hardlopen. De Zwefilo wordt georganiseerd door een enthousiast team, bestaande uit de beide initiatiefnemers, Klaas de Boer van zwembad De Delte en Peter Spigt van de Fietsturfroute, Rudy de Jong en Jouke van der Meer vanuit zwemclub Isis, Jouke van der Meer als ervaren triatlondeelnemer en trainer bij Isis en Miranda Majoor van de Oliebollenloop uit Gorredijk.

Verbinding

In een ver verleden is er ooit eerder een Zwefilo georganiseerd in Gorredijk, maar daar is zo weinig over bekend dat ze daar niet veel aan hebben. Het bijzondere bij het organiseren van dit evenement is dat er een verbinding wordt gelegd met allerlei partijen in het dorp, drie verschillende sportclubs, de scholen en de ondernemers, waarbij ieder een eigen rol speelt. De samenwerking met de Stichting Loopgroep (oliebollenloop) Gorredijk, Zwembad De Delte, Zwemclub Isis en Fietsturfroute Gorredijk loopt uitstekend. Een hoofdsponsor was ook al gauw gevonden. Het evenement heet nu KenOnz Zwefilo-Gorredijk 2018.

Peter Spigt: ,,De insteek voor ons is dat het een recreatief, laagdrempelig gebeuren moet zijn, waarbij sportiviteit voorop staat. De tijden worden vastgelegd, maar het gaat er in de eerste plaats om dat je finisht. Voor de eerste drie zijn er prijzen te verdelen en er wordt nog nagedacht over een soort van gadget, als aandenken aan de Zwefilo. Vanaf 16 jaar kan iedereen deelnemen, je hoeft geen topsporter te zijn. Het inschrijfgeld is met opzet laag gehouden. Zo kun je voor 10 euro al meedoen Voor een klein bedrag kun je een chip huren, die de tijden per onderdeel registreert.’’

Ook als trio

Voor degenen die zich als een vis in het water voelen maar moeite hebben met fietsen en hardlopen is er de mogelijkheid om als trio de Zwefilo in estafettevorm af te leggen. Zij moeten dan een fietsmaatje én een loopmaatje vinden. Voor het drietal is het inschrijfgeld 15 euro. Het is mogelijk vooraf in het 'zwefilofinisher' programma ook één onderdeel te trainen. Je betaalt dan 12,50 euro voor een losse training.

,,We hebben geen regels, met uitzondering van een en dat is het zogenaamde stayeren. Dat is het op zodanig korte afstand achter iemand fietsen dat diegene je uit de wind houdt en je zo minder weerstand ervaart. Dat is niet de bedoeling. Het gaat om je individuele prestatie en sportiviteit’’, legt Klaas de Boer uit.

Goede training

Een belangrijk onderdeel is de voorbereiding, vooral voor degenen die voor de eerste keer meedoen. Met name het onderdeel zwemmen is best zwaar. Wil je niet voor verrassingen komen te staan dan is een goede training vooraf door ervaren trainers een echte aanrader. Het is nu al mogelijk deel te nemen aan het trainingsprogramma dat op facebook (Kenonz Zwefilo Gorredijk) te vinden is. Het is een programma waarbij je alle onderdelen traint en/of aanscherpt.

Het parcours wordt later bekend gemaakt als alle vergunningen binnen zijn. Ook voor de inschrijving komt nog een link op Facebook. Aanvankelijk was het idee om het evenement op Koningsdag te laten plaatsvinden. ,,Het is op Koningsdag altijd maar een saaie boel in Gorredijk”, zegt Klaas de Boer. Hij kwam samen met Peter Spigt op het idee het Zwefilo-evenement nieuw leven in te blazen. Eind april bleek echter te kort dag om een en ander goed te kunnen organiseren.

Compagnonsvaart

De Boer: ,,We hadden gedacht om het eerste onderdeel, het zwemmen, in het zwembad te laten plaatsvinden. Makkelijk, alles bij de hand. Onze hoofdsponsor bracht ons op het idee om in plaats daarvan te starten in open water. Dat zou dan in de Compagnonsvaart in het centrum van Gorredijk kunnen. Dat was wel even omschakelen, maar een goed idee. Het stukje vaart is ook precies de 500 meter die de zwemmers moeten afleggen.’’

In de organisatie zit ook Jouke van der Meer die al vaker aan triatlons heeft meegedaan. Hij kent het klappen van de zweep. Spigt: ,,Voor ons heel belangrijk, want dan zie je pas wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van zo'n evenement. Wat ons bijvoorbeeld niet bekend was, is het belang van de training van de wissel na het zwemmen, je bent namelijk total loss na het zwemmen. Dan ben je te moe om alles goed op een rijtje te hebben, je schoenen goed aan te trekken en je fiets te pakken. Zo'n wissel moet je echt oefenen, dat kun je thuis doen maar ook tijdens het ontwikkelde trainingsprogramma, dat door ervaren trainers wordt gegeven. Zo leer je ook bij de zwemtraining dat borstcrawl de beste zwemtechniek is voor langere afstand in open water.’’

Vrijwilligers

Dit programma (of losse trainingen) is terug te vinden op de Facebookpagina. Meedoen kan altijd. Zo’n evenement vergt veel voorbereiding, maar ook veel actie op de dag zelf. Daarvoor is de organisatie nog op zoek naar veel vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich opgeven via een mail aan zwefilogorredijk@gmail.com.

,,Wij hopen natuurlijk op een zonnige dag met volle terrassen, muziek en veel publiek om de deelnemers aan te moedigen. Als het bevalt zijn we van plan dit ieder jaar te organiseren’’, zegt Klaas de Boer.

Facebook: KenOnz Zwefilo Gorredijk. De inschrijving is nu open op: https://inschrijven.nl/

Tekst en foto Japke Weij