7.500 basisschoolleerlingen naar Pieter Roelf Jeugdconcert van NNO

Drachten - In totaal hebben 7500 leerlingen uit groep 6,7 en 8 van het basisonderwijs genoten van het concert Stel je voor… van het Noord Nederlands Orkest in zeven verschillende schouwburgen in Friesland, Groningen en Drenthe.

Dit jaar heeft het Noord Nederlands Orkest in de Wëreldbänd een projectpartner gevonden die naadloos past bij het beeldend luisteren van kinderen. Dat dit een succesformule is, is wel gebleken.Vorige week vond het laatste Pieter Roelf Jeugdconcert van dit seizoen plaats in Schouwburg De Lawei in Drachten.

De vijf spelers van de Wëreldbänd zijn opgeleid tot klassiek musicus, zodat ze vol overtuiging muzikaal hebben kunnen aanhaken bij de musici van het Noord Nederlands Orkest. Samen met de Wëreldbänd ontdekten de leerlingen dat een orkest een fantastische klankfabriek is. De leerlingen hebben zelf ook een aandeel gehad tijdens het concert. Er zijn onder andere 15 violen ingezet om leerlingen samen met het orkest te laten spelen. Zo is het spektakel een feest voor en van iedereen geworden.

Het Houten Huis

In 2019 brengt het Noord Nederlands Orkest een nieuw theatraal concert in de reeks van de Pieter Roelf Jeugdconcerten voor kinderen van groep 6, 7 en 8 (ook speciaal onderwijs). Voor dit nieuwe, verrassende concert bundelen het Noord Nederlands Orkest en het beeldend muziektheatergezelschap Het Houten Huis hun krachten. Huismuzikant Martin Franke van Het Houten Huis zoekt samen met het orkest naar de meest gevoelige snaar die er bestaat.

Kennismaken

De bedoeling van deze grootschalige educatieve projecten van het NNO is om alle leerlingen van de drie hoogste groepen van de basisschool in de noordelijke provincies op een toegankelijke en speelse wijze en met een uitdagend en stimulerend muzikaal programma kennis te laten maken met klassieke muziek en het symfonieorkest.

Op deze manier wordt een referentiekader geschapen, waardoor op latere leeftijd bewust een keuze kan worden gemaakt om al dan niet van klassieke muziek te genieten en om vertrouwd te raken met het orkest als fenomeen. De leerlingen zijn tijdens de Pieter Roelf Jeugdconcerten getuige van een indrukwekkend spektakel van zo’n vijfenveertig minuten waarin het symfonieorkest, de dirigent, muziekfragmenten, acteur(s), toneelbeeld en belichting elk hun rol vervullen in een spannend verhaal.