Simmerdeis begint met een echte zomeravond

Drachten - In het Slingepark is vanavond Simmerdeis van start gegaan. Het werd een zonnig begin en dat zomerweer wordt ook voorspeld voor de komende drie dagen.

De donderdagavond is elk jaar een beetje een onwennig begin. Eigenlijk hoort de dag niet bij het driedaagse zomerfestival, maar er komt wel publiek en er speelt ook een band en dus is het een prima avond om al vast een beetje warm te draaien. Sue the Night, oud-huisband van De Wereld Draait Door, bleek een prima opener, die met een eigenzinnig en swingend repertoire het publiek wel kon boeien. ,,Wel vreemd dat wij hier vanavond als enige band op dit mooie podium staan’’, vond zangeres Suus de Groot, die vertelde wel vaker in Drachten te zijn geweest. ,,Mijn tante Line heeft hier gewoond aan de Dollard.’’

Veel mensen maakten gebruik van de tijdelijke dam die in de Drachtstervaart was gelegd Dankzij de oeververbindingen was de Sluisfabriek ineens op loopafstand en dat betekent dat vele mensen al vast eene kijkje gingen nemen op de expositie Bestemming Drachten, die morgenmiddag officieel wordt geopend.

De ponton wordt in de Vaart zondag vervangen door een pontje, dat bezoekers heen en weer vaart. Het pontje wordt aangeboden door Jachtwerf Bolt, om zo de doorvaart van de Drachtstervaart open te houden. Verwacht wordt dat veel mensen zondag met de boot het centrum van Drachten willen bezoeken, omdat daar dan de eerste feestelijke koopzondag wordt gehouden.

Foto’s Fokke Wester