Zeilwedstrijden Tusken Mar en Leyen

EASTERMAR - Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen uit Eastermar houdt vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juli een evenement rond de zeilwedstrijden van Stichting Oud-ZeilendHout op de Burgumer Mar met klassieke houten zeilboten. Tevens wordt dan 90 jaar BM: 90 jaar watersport voor de ‘gewone man’ gevierd. De jeugd kan meezeilen en er is voor hen een uitgebreid educatief & watersportprogramma en klompkesilen. Op de wal in Eastermar is van alles te beleven. Bezoekers kunnen o.a. gratis met een pendelbus naar de Bulthuis expositie en gratis opstappen op pramen, skûtsjes en andere oude schepen om de wedstrijden van dichtbij te volgen.

Oude tijden herleven

Op 14 en 15 juli houdt Stichting Oud-Zeilend-Hout haar jaarlijkse wedstrijden voor oude houten wedstrijdzeilboten, waaronder de bekende BM van Hendrik Bulthuis. Deze open boten verschijnen in ‘normale’ wedstrijden niet meer aan de start. De houten boten zijn vaak meer dan 50 jaar oud, een enkeling van de W-klasse en 7m10 kan zelfs rond de 100 jaar oud zijn. De stichting rekent op deelname van een groot aantal 12m2 BM-ers, een aantal Bulthuisjollen en zoals gebruikelijk veel Larken. Ook ZM-jollen en 22m2 verwacht men zeker aan de start. Daarnaast waarschijnlijk weer oude Flying Dutchmen en Olympiajollen. Men rekent op rond de 50 deelnemende boten. Op zaterdag zullen 3 wedstijden verzeild worden, op zondag 2. De eerste start is zaterdag om 12:00 uur, op zondag om 10:30 uur. De prijsuitreiking van o.a. de Bulthuis Trofee staat gepland voor zondag rond 15:00 uur. Om de wedstrijden goed te kunnen volgen kan het publiek gratis opstappen op het skûtsje van Eastermar, een praam of andere (historische) schepen.

Bulthuis en syn BM wer op de Burgumer Mar: 90 jaar watersport voor de ‘gewone man’

De locatie op de Burgumer Mar past bij 90 jaar BM: 90 jaar watersport voor de ‘gewone man’. Kapper Hendrik Bulthuis uit Burgum ontwikkelde in 1928 met zijn ontwerp van de BM een open zeilboot die goedkoop gebouwd kon worden. Bulthuis vroeg geen patent aan op zijn bouwmethode, maar stelde zijn ontwerp gratis ter beschikking en bood zo amateurs de mogelijkheid om voor 100 gulden zelf een zeilboot te bouwen. Dankzij deze veelzijdige en creatieve kapper ontstond daarmee de watersport voor de ‘gewone man’, een bijzonderheid in die tijd! Het bijzondere van de boot is de lattenbouw op de mallen, die als spanten in de boot blijven. Ook andere boten, zoals de 16 m2, zijn later met deze zogenoemde ‘Bulthuis methode’ gebouwd. De oorsprong en geschiedenis van dit legendarische zeilbootje is te zien in het Streekmuseum in Burgum. Een gratis pendelbus brengt het publiek vanaf Eastermar naar en van het Streekmuseum om de Bulthuis expositie te bezoeken.