Landelijke Open imkerijdagen bij Passiflora

DRACHTEN - Bij Passiflora in Drachten wordt in het weekend van 14 en 15 juli de vierde Landelijke Open Imkerijdagen gehouden.

Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Bijen Vereniging Drachten/ Beetsterzwaag en Omstreken is een van de deelnemers.

Wat is er zoal te beleven? Enthousiaste imkers vertellen graag over hun boeiende hobby en leggen uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en voor ons voedsel. Ze laten graag zien wat er komt kijken bij het houden van bijen.

Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur en ook het slingeren van de gewonnen honing. Bezoekers kunnen vers gewonnen honing proeven en kunnen op zoek naar de koningin in een demonstratiekastje. Kinderen kunnen daar een kaarsje maken van echte bijenwas. Dit tuinencomplex met kas en kwekerij is een onderdeel van Talant en er is een schitterende bijen- en drachtplantentuin aan gelegd waar rondleidingen en voorlichting worden gegeven.

Niet alleen de honingbijen maar ook de vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn. Bij Passiflora hebben ze hierover veel kennis en ze hebben op deze dagen een mooie selectie bijenplanten in de aanbieding.

Voor meer informatie: www.bijenhouders.nl en www.passifloratalant.nl.