Première op de Bolder: Oeps, ineens ben je zelf in beeld!

Drachten - Dat was soms best even schrikken voor de 43 kinderen van groep drie en vier van Obs De Bolder. Vanochtend ging hun film over de Papegaaienbuurt in première en zagen ze voor het eerst het resultaat van al hun inspanningen. En het is best wel vreemd om zo ineens jezelf vol in beeld te zien, merkten sommigen.

De uitzending werd bijgewoond door ELP-wethouder Marjan Sijperda, GroenLinks-raadslid Lucienne Meinsma, zelf ook Torenstraatbewoonster, en Gertrud Grolleman, die als regisseur aan de film meewerkte. De film ging exact om zeven minuten over elf online op Youtube. Dat tijdstip was met opzet gekozen, omdat het hetzelfde was als de datum: 11.07. ,,En die elf en zeven zijn opgeteld weer achttien, dit jaartal'', legde meester Peter de Vries uit. Daarmee is de verwijzing naar LF2018, oftewel Culturele Hoofdstad meteen gelegd.

Liefhebberij

Het verhaal van de film is door de kinderen zelf bedacht en in de Torenstraat gespeeld op dinsdag 15 mei. Peter de Vries zorgde die dag voor de registratie. Dat is niet toevallig, want de leerkracht is al sinds de oprichting in 2003 lid van de Productie Ploeg Drachten (PPDtv), die uit liefhebberij films maakt. ,,Wy binne mei in groep fan trettjin minsken, elk mei syn eigen sterke punten. Wy binne in ideële stichting en wy meitsje films as wy der nocht oan ha en as it ús útkomt. Wa't dus haast hat en in deadline, dy hoecht him net by ús te melden'', zegt De Vries. PPDtv maakte eerder bijvoorbeeld een film over De Stijl in Drachten, maar ook een videoclip voor de Friestalige rockband De Sadelrûkers.

De Vries noemt het project van zijn leerlingen consequent een openluchtspel, maar technisch gezien ligt het eindproduct dichter bij een korte (6.49 minuten) speelfilm. De opnamen werden onder andere gemaakt in de raadszaal van het gemeentehuis van Smallingerland, in de Papegaaienbuurt zelf en in een toerbus. Het verhaal gaat in het kort over een voorstel van de burgemeester, die alle kozijnen in de straat weer wit wil verven. ,,Wij als raad en ik als burgemeester zijn er helemaal klaar mee.''

Kleurschema

Hetzelfde gebeurde in de jaren twintig van de vorige eeuw. Op verzoek van gemeente-architect Cornelis Rienks de Boer ontwierp kunstenaar en Stijloprichter Theo van Doesburg in 1921 een kleurschema voor de nieuwe woningen en de tegenover gelegen Rijkslandbouwwinterschool in de Torenstraat, die toen nog Eerste Parallelstraat heette. Het ontwerp met blauw/geel/rood en grijs, wit en zwart werd ook in het echt uitgevoerd, wat de straat in de volksmond al snel de scheldnaam Papegaaienbuurt opleverde. Al na korte tijd werd alles overgeschilderd. Het bleek voor de toenmalige Drachtsters toch iets te heftig. In 1988 werd het kleurenontwerp opnieuw in de straat aangebracht.

In de film komen de buurtbewoners na de aankondiging van de burgemeester in opstand, maar wat de burgemeester pas echt overtuigt van zijn ongelijk is een bus vol internationale toeristen die in de staat arriveert. De toeristen zijn allemaal vol lof over de straat. En daarmee zijn de kinderen opnieuw heel dicht bij de werkelijkheid gebleven, zegt Lucienne Meinsma.

Museumwoning

,,Der komme hiel faak minsken by ús yn de strjitte te sjen. Se rinne foar ús hûs lâns en meitsje foto's fan de wennings. Foaral de lêste jierren wurde dat der hieltyd mear.'' Meinsma en haar partner Peter Westerhof wonen al twintig jaar in de straat. Hun woning op nummer 13 was tot voor kort de enige die ook van binnen in de originele kleuren van Theo van Doesburg was geschilderd. Nu is van de woning op nummer 3 in de straat een Museum gemaakt, het Van Doesburg Rinsemahuis, waarvan ook de interieurkleuren zijn hersteld.

Na de vertoning maakten de Drachtster leerlingen contact met leeftijdgenoten op Terschelling en in Lemmer. Peter de Vries had namelijk 400 basisscholen in Friesland uitgenodigd om tegelijk met de makers de film te bekijken. Daarmee sloot de vertoning opnieuw aan op het thema mienskip van de Culturele Hoofdstad.

Koen Hulting belde met de eilandschool, terwijl Teye Koenen belde met een leerlinge van de Lemster school. Zij had al de meningen gepeild in de klas en die waren heel positief, zodat ze kwistig kon strooien met sterren. Beide scholen werden uitgenodigd om de kleurrijke straat ook eens te bezoeken, zodat ze het kunstwerk met eigen ogen konden bekijken.

Geleerd

Ook wethouder Marjan Sijperda, die voor de gelegenheid was gekleed in de Stijlkleuren geel (jasje), rood (jurk) en blauw (schoenen), was vol lof over de acteerprestaties van de kinderen. ,,En wat ik hier ook van heb geleerd, is dat we de Papegaaienbuurt nooit moeten overschilderen. Als we in de toekomst ideeën nodig hebben, zullen we jullie vragen.''

Als afsluiting van de première kwam de ijskar langs, met een frisse traktatie voor Jerryt, Tycho, Saja, Fenna, Dimar, Dion, Marridt, Dea, Tessa, Isa, Duco, Martien, Elize, Fabian, Jorryt, Romée, Zanna, Roos, Max, Ruben, Jesse, Giovannie, Thirza, Senna, Dionne, Sanne, Lars, Kyara, Linn, Caitlyn, Elyne, Sem, Christiaan, Sophie, Mohale, Adam, Kaije, Coen, Pim, Berat, Teye, Fienne, Jef, juf Marchien, meester Romke, juf Ingrid, juf Grietje en meester Peter.

Kijk hier voor de film die de kinderen van Obs De Bolder hebben gemaakt.

Kijk hier voor een artikel over de woning van Lucienne Meinsma en Peter Westerhof.

Kijk hier voor een artikel over de Museumwoning in de Papegaaienbuurt.

Foto’s en tekst Fokke Wester