Lezing over Marius Bauer, zielsverwant van Tinco Lycklama

BEETSTERZWAAG - In het Lycklamahuis in Beetsterzwaag houdt Ellis Mensinga donderdag 26 juli om 20 uur de lezing Marius Bauer, tijdgenoot en zielsverwant van Tinco Lycklama.

Ellis Mensinga is oud conservator Volkenkunde van het Museon.

De kunstenaar Marius Bauer (1867-1932) wordt wel de grootste Nederlandse oriëntalist genoemd. In Moskou deed hij verslag van de kroning van Tsaar Nicolaas II in reisbrieven en tekeningen. Tinco Lyclama was één jaar eerder in Moskou en zag daar soortgelijke zaken als Bauer.

Bauer ging vervolgens naar de Oriënt, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, India, Indonesië en het Verre oosten. Van wat hij zag maakte hij tekeningen, schilderijen en etsen.

Dit is de vijfde lezing van de lezingenserie op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling Een Friese jonker in de Oriënt, die tot 9 september in Beetsterzwaag (Friesland) te zien is. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde.

De lezingen worden bijna elke week gehouden. Onderwerpen zijn o.a: het Oriëntalisme; Tinco in de stad van de Perzen; Archeologie van het Nabije Oosten ten tijde van Tinco. Kijk voor het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco. Buiten de lezingen om is dit pand niet toegankelijk voor publiek.

Reserveren aanbevolen!

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Link naar documentaire van Omrop Fryslan: https://www.npostart.nl/fryslan-dok/16-06-2018/POW_03690251