Burgemeester sluit Café Shooters

DRACHTEN - Op last van burgemeester Tom van Mourik van de gemeente Smallingerland wordt vrijdagochtend café Shooters aan de Zuidkade in Drachten gesloten.

Uit uitgebreid onderzoek van de politie is gebleken dat er onder andere door personeelsleden werd gehandeld in harddrugs. Daarnaast was er een handelshoeveelheid harddrugs in het horecabedrijf aanwezig. Omdat er sprake is van handel en een handelshoeveelheid harddrugs heeft de burgemeester op basis van het handhavingsbeleid artikel 13b Opiumwet besloten het pand voor de duur van zes maanden te sluiten.

Kroegbaas

Uitbater Wilfred Spronk heeft tegen de voorgenomen sluiting bezwaar aangetekend, maar dat is door de gemeente afgewezen. Volgens de aanzegging komt vrijdagochtend om elf uur een toezichthouder van de gemeente in samenwerking met de politie het pand afsluiten. Spronk heeft tot die tijd de gelegenheid gekregen om persoonlijke bezittingen en dergelijke uit het pand te halen. Hierna mag het pand de komende zes maanden door niemand worden betreden.

Volgens Spronk heeft hij nooit in de gaten gehad dat personeelsleden in de kroeg dealden. ,,De mensen waar ik stiekem een verdenking bij had dat ze dealden, wat ik nooit gezien heb, laat dat duidelijk zijn, heb ik de toegang ontzegd. Daar waren ze het natuurlijk niet mee eens. Het gaat om twee personen en degene die werkzaam bij mij was heeft ontslag gekregen. Hij vertelde mij eerlijk dat hij dit inderdaad geregeld zou hebben, maar in zijn vrije tijd. Ik heb hem gezegd dat hij dat nooit had mogen doen’’, aldus Spronk in zijn verklaring in het bezwaarschrift.

De sluiting van drugspanden moet volgens burgemeester Vna Mourik drugscriminaliteit tegengaan en de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving vergroten. Daarom is in december 2017 het handhavingsbeleid aangepast. Hierdoor zal in de toekomst sneller tot sluiting van panden worden overgegaan.