Lezing over maskers en kleding op schilderijen in Tinco tentoonstelling

BEETSTERZWAAG - Cultuurpublicist en kunstenaar Gerhild van Rooij geeft donderdagavond 16 augustus om 20:00 uur de lezing ‘Over maskers en kleding op schilderijen in de Tinco tentoonstelling’.

Op de schilderijen in de Tinco Lycklama tentoonstelling zijn kostbare handgemaakte westerse en oosterse kostuums en maskers te zien. De 19de eeuw was de laatste eeuw waarin de aristocratie zich zeer kostbaar kleedde en verkleedde, zoals op het schilderij Bal Travesti chez le Baron Lycklama, 1874 (geschilderd door Pierre Tetar van Elven). Tinco Lycklama zelf staat links van het midden in oriëntaals kostuum.

Dit is de zevende lezing van de lezingenserie door prominente sprekers op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling Een Friese jonker in de Oriënt, die tot 9 september in Beetsterzwaag (Friesland) te zien is. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. De lezingen worden bijna elke week gehouden. Onderwerpen zijn onder meer het Oriëntalisme, Tinco in de stad van de Perzen, Tinco in Syrië, en de Friese adel.

Kijk voor het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco, waar onder meer geschilderde portretten hangen van de ouders van Tinco. Buiten de lezingen om is dit pand niet toegankelijk voor publiek. Reserveren aanbevolen!

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.