Caparis vervangt 160 milieubelastende schoonmaakmiddelen

Drachten - Sociale werkvoorziening Caparis streeft naar een duurzame bedrijfsvoering. Om die reden heeft het bedrijf 160 schoonmaakmiddelen die belastend zijn voor het milieu vervangen door een milieuvriendelijk alternatief.

,,Dit is stap één,” aldus directeur Alex Bonnema. ,,We gaan nu kijken of we ook in de technische diensten kunnen overstappen op milieuvriendelijke middelen.”

Gevaarlijke stof

Bij de schoonmaakmiddelen gaat het veelal om middelen met het etiket gevaarlijke stof, middelen die bij veel mensen in het keukenkastje staan. Alex Bonnema: ,,Het zijn alledaagse producten, maar ze zijn niet goed voor het milieu. Eerst hebben we onderzocht in hoeverre deze stoffen noodzakelijk zijn. Vervolgens zijn we gaan kijken of we de overgebleven stoffen konden vervangen door een milieuvriendelijke alternatief. In veel gevallen lukte dat.”

Na de schoonmaakmiddelen wil Caparis de producten die de technische diensten gebruiken aan een kritisch onderzoek onderwerpen. ,,Daarbij werken we graag samen met onze leveranciers,“ aldus Bonnema. ,,Met een aantal van hen zijn we in gesprek over alternatieven. Ik verwacht dat we ook hier succes kunnen boeken als het gaat om een betere werk- en leefomgeving.”