Veel kijkers bij open werkplaats Jan Ketelaar (e.v.a)

Drachten - De wekelijkse open dag in de werkplaats van kunstenaar Jan Ketelaar beleefde zaterdag weer zijn maandelijkse versie, met een extra programma. Het leverde veel bezoekers op.

Iedere zaterdag is de werkplaats in de Sluis Machinefabriek aan de Tussendiepen open voor publiek. Iedere láátste zaterdag van de maand is er een uitgebreider programma. Jan werkt zelf aan twee vijfmeterhoge, van metaal gelaste vrouwfiguren, een ‘volle’ en een magere.

Beeld klaar

Onder de titel ‘Wachten op hoog water’ worden ze geplaatst op de dijk bij Holwerd, als onderdeel van het programma Sense of Place en Holwerd aan Zee. Bezoekers van de open werkplaats kunnen wekelijks de vorderingen volgen. Het eerste beeld van de dikke vrouw is nu klaar en zal volgens planning volgende maand worden geplaatst.

Behalve het werk van Ketelaar waren zaterdag schilderijen, foto's en beelden van diverse kunstenaars te zien, die elk waren uitgenodigd een werk te tonen passend bij het thema ‘grenzen’. Deelnemers zaterdag waren Anke Vogelzang (schilderij), Bram Zielman (schilderij en poëzie), Yuri Sung (schilderij), Esther van Wijk (schilderij), Henk van Setten (fotografie), Gerrit de Vries (schilderij), Wietske Jelierse (schilderij en poezie), Peter Vormer (glaskunst), Gerda den Os (ondraaglijk sieraad), Jan Kuipers (lied) en Annissa Frankes-Purwanto (schilderij).

Bestemming

Daarnaast is in de Sluisfabriek nog steeds de tentoonstelling Bestemming Drachten te zien, met onder andere de plannen voor de westelijke entree van Drachten. Verder waren de ateliers van Jannes Kleiker en Joop Sipma in de fabrieksgebouwen open, was er een houtsnijdemonstratie van Adriaan Hogenbirk en een fijnproeverij van stichting Craftwurk.

Foto’s Harry van der Linde