Buurkracht helpt Friezen samen met buren aan de zonnepanelen

Drachten - Er kunnen nog veel meer zonnepanelen op de daken van huizen in Friesland. Het maatschappelijke initiatief Buurkracht organiseert daarom van 10 september tot en met 20 september negen startbijeenkomsten.

In Bolsward, Burgum, Drachten, IJlst, Kollum, Sint Annaparochie, Sint Nicolaasga, Tjalleberd en Wolvega worden inwoners en hun buren geïnformeerd over deze duurzame energievorm. De bijeenkomsten zijn ook bedoeld om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, zodat ze meteen tot actie over kunnen gaan. Want buren hebben samen buurkracht. De inzet: op zoveel mogelijk daken van Friese koopwoningen zonnepanelen.

Landelijk initiatief

Buurkracht brengt mensen bij elkaar om samen energie te besparen. Inmiddels zijn er ruim 300 buurten actief in Nederland, waarvan 26 in Friesland. In alleen al Friesland besparen Buurkrachtbuurten bijna 30.000 euro per jaar op hun energierekeningen. Met de komende startbijeenkomsten verovert dit succesvolle maatschappelijke initiatief de provincie verder.

,,Er zit zo veel kracht in buurten. Zodra buren besluiten samen energie te gaan besparen, zie je grootse resultaten ontstaan. En, niet onbelangrijk, het wordt nog leuk gevonden ook,” aldus Marjan Faber, buurtbegeleider Friesland bij Buurkracht.

Hoe regel je zonnepanelen en hoe helpt Buurkracht daarbij? Op deze en andere vragen krijg je antwoord op de startbijeenkomst. Tevens is het een mooi moment om met buurtgenoten te spreken hoe de handen ineen te slaan. Welke buurt wordt de 27ste Buurkrachtbuurt van Friesland? En de 28ste?

De negen Friese startbijeenkomsten zijn op:

Maandag 10 september - Burgum: De Pleats, Schoolstraat 82

Dinsdag 11 september - Tjalleberd: MFA Aengwierden, It Hiem 3

Woensdag 12 september - Sint Annaparochie: De Blikvaart, Hemmemaweg 12

Donderdag 13 september - Kollum: De Colle, Kerkstraat 4

Vrijdag 14 september - Bolsward: De Groene Weide, Snekerstraat 2

Maandag 17 september - IJlst: De Utherne, De Dassenboarch 25

Dinsdag 18 september - Drachten: De Graancirkel, Raadhuisplein 3

Woensdag 19 september - Wolvega: De Rank, Kerkstraat 49

Donderdag 20 september - Sint Nicolaasga: De Oorsprong, Huisterheide 7

Alle startbijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en duren ongeveer een uur. De koffie staat klaar vanaf 19.30 uur. Aanmelden via buurkracht.nl. Geïnteresseerden in de bijeenkomst en/of in Buurkracht kunnen bij vragen contact opnemen met buurtbegeleider Marjan Faber via marjan.faber@buurkracht.nl.

Buurkracht is gratis, onafhankelijk en niet-commercieel. Het maatschappelijke initiatief wordt gesteund door gemeenten en provincies. Buurkracht gelooft dat energie besparen makkelijker, voordeliger en leuker is als je het met de buren doet. Buurkracht is iets wat buren tezamen hebben. De buurtbegeleiders van Buurkracht helpen onder meer bij het enthousiasmeren van buurtgenoten en het aanvragen van offertes bij leveranciers.

www.buurkracht.nl