Tsjerkepaad 2018 sluit seizoen af in Burgum

BURGUM - Tsjerkepaad sluit zaterdag 15 september het seizoen dit jaar af in Sint Maartens en Kruiskerk te Burgum.

Tijdens de afsluiting zal een methode gepresenteerd worden die kinderen en jongeren helpt om de waarde van religieus erfgoed te ontdekken.

De 15de editie van Tsjerkepaad stond dit jaar in het teken van het thema ‘Kerken en Gastvrijheid’. Tsjerkepaad sloot daarmee aan bij Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Voor de vijftiende keer op rij openden deze zomer honderden kerken in Friesland in het kader van Tsjerkepaad hun deuren voor het publiek. Er werden opnieuw tienduizenden bezoekers verwelkomd uit binnen- en buitenland. Tijdens de afsluiting zal ds. Gerrit Groeneveld, voorzitter van Tsjerkepaad, terugkijken op dit bijzondere seizoen.

De afsluiting van Tsjerkepaad begint om 13.30 uur. Na de korte terugblik door voorzitter Groeneveld presenteren Henk Kuindersma en Wiena Ridderikhof een methode die kinderen en jongeren helpt om de waarde van religieus erfgoed te ontdekken. Dit is een belangrijk onderwerp voor Tsjerkepaad: dat ook jongeren de kerken bezoeken en belangstelling tonen voor religie en cultuur.

Na de presentatie zal de Sint Maartens en Kruiskerk te Burgum via deze methode worden bekeken. Sjaak Beek, deskundige over de kerk, zal daarbij eventuele vragen beantwoorden.

Tsjerkepaad begon in 2004 op initiatief van de Raad van Kerken Friesland met het openstellen van 25 kerken. Anno 2018 zijn meer dan 250 kerken open en bezoeken tienduizenden mensen op zaterdagmiddag de open kerken. Een volledig overzicht van kerken die meedoen is te vinden op www.tsjerkepaad.nl.